Hjem Nyheter Partiet Lov og rettferdighet ser ut til å miste regjeringsmakt i Polen

Partiet Lov og rettferdighet ser ut til å miste regjeringsmakt i Polen

POLEN Etter søndagens valg ser det ut til at det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet må overlate regjeringsmakten til en venstreliberal koalisjon. Donald Tusk antas å danne en ny regjering og på ny bli statsminister i Polen.

Globalisten Donald Tusk har tidligere vært statsminister i Polen, men også president for Det europeiske råd 2014–2019. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2019 – Source: EP.

Det nasjonalkonservative partiet Lov og rettferdighet har styrt Polen siden 2015. Partiet har i mange situasjoner trosset EU og har sammen med Ungarn gått sine egne veier i saker som immigrasjon, homolobbyen og feminisme.

Inntil nylig hadde Lov og rettferdighet, i motsetning til Ungarn, en sterkt pro-ukrainsk utenrikspolitikk, men de siste månedene har det oppstått uenigheter mellom Warszawa og Kiev vedrørende handelen med ukrainsk korn.

Nå ser det også ut til at Lov og rettferdighet mister regjeringsmakt i landet. Etter søndagens valg ble de det største partiet med 194 av parlamentets 460 mandater, men fikk ikke nok stemmer til å sikre flertall i parlamentet.

I stedet ser det ut til at en venstreliberal koalisjon ledet av tidligere statsminister og EU-sjef Donald Tusk vil kunne danne regjering. Tusks parti, Borgernes koalisjon (KO), fikk 30,7 prosent av stemmene og 157 seter i parlamentet. Sammen med sentrumskoalisjonen «Den tredje vei» som tar 65 mandater og venstrepartiet som tar 26 mandater, har den tidligere opposisjonen sikkert flertall.

Samtidig fikk det «høyreekstreme» partiet Konføderasjonen for frihet og uavhengighet 7,2 prosent og 18 mandater i parlamentet – noe som ikke er nok til å støtte en ny regjering for partiet Lov og rettferdighet.

En ny liberal regjering i Polen forventes å avskaffe mange av de konservative lovene som ble vedtatt av Lov og rettferdighet. Donald Tusk kommer antageligvis også til å reparere forholdet til Kiev og gjenoppta leveransen av polske våpen til Ukraina.