Hjem Nyheter Paven: «Politikere som kritiserer jøder påminner om Hitler»

Paven: «Politikere som kritiserer jøder påminner om Hitler»

FILOSEMITTISME Pave Frans kritiserer den kraftige økingen av «nazisme» i moderne tid og politikerne som er motstandere til «jøder, sigøynere og homoseksuelle».

Pave Franks har røtter i den søramerikanske revolusjonære teologien. Foto: Long Thiên (CC BY-SA 2.0)

Under er verdenskongress om straffelov gikk den revolusjonær-teologisk skolerte paven Frans fra Argentina (hans virkelige navn er Jorge MarioBergoglio) til angrep på det økende antallet politikere i verden som kritiserer «jøder, sigøynere og mennesker med homoseksuell legning».

Paven fordømte gjenoppståelsen av nasjonalsosialismen som nå pågår i verden.

– Det er ingen tilfeldighet at emblemer og handlinger typisk for nazismen som med sin forfølgelse av jøder, sigøynere og personer med homoseksuell legning som representerer den ytterste negative modellen for en kultur bestående av ødeleggelse og hat dukker opp igjen, sa paven.

Paven gikk bort fra manus og lot i stedet tankene vandre fritt ved å si:

– Og jeg må innrømme for dere, at når jeg hører en tale [av] noen ansvarlig for en ordensmakt eller en regjering, tenker jeg på taler av Hitler fra 1934, 1936.

Tidligere i uken holdt paven offentlige taler mot «intoleranse». Da sa han at forfølgelse av jøder er «hverken humant eller kristent».

– I forrige århundre bevitnet vi så mange brutaliteter mot det jødiske folket, og vi var alle overbevist om at dette hadde gått over. Men i dag, mine brødre og søstre, har vanen å forfølge jøder gjenoppstått. Dette er hverken humant eller kristent, sa pave Frans.

Frans har tidligere oppfordret katolske misjonærer om å slutte å forsøke å omvende jøder til den kristne troen ettersom de «allerede er guds folk».