Hjem Nyheter Pelosi har landet i Taiwan – Kina lover militært svar

Pelosi har landet i Taiwan – Kina lover militært svar

2

UTENRIKS Den amerikanske talsmannen for representantenes hus, Nancy Pelosi, har landet i Taiwan. Nå lover Kina et militært svar på markeringen.

Kongressens talsmann, Nancy Pelosi. Foto: Public Domain.

I helgen spredte det seg rykter om at talsmannen for det amerikanske representantenes hus, Nancy Pelosi, skulle avlegge et statsbesøk til Taiwan i løpet av sin Asia-reise.

Kina – som krever eierskap over øya og at Taiwan ikke kan ha egne internasjonale forbindelser – svarte med militærøvelser på ryktene. Senere på dagen bekreftet en taiwansk myndighetsperson at hennes ankomst var planlagt.

Nå skriver nyhetsbyrået AP at Pelosi endelig har landet, til tross for direkte advarsler fra president Xi Jinping og Kinas militærmakt – en av de største stående hærene i verden. Pelosi skal ha landet i Taipei tirsdag klokken 23.00 lokal tid, (17.00 norsk tid), og ble mottatt av taiwanske representanter.

Amerikanerne nonchalante om forholdet med Kina

Vel fremme gir Pelosi en offisiell uttalelse om at hun er på statsbesøk i Taiwan.

– Vår kongressdelegasjons besøk til Taiwan hedrer USAs urokkelige forpliktelse til å støtte Taiwans demokrati, sier hun og fortsetter:

– Våre diskusjoner med ledelsen i Taiwan vil fokusere på å bekrefte vår støtte til partneren vår, samt å fremme våre felles interesser, inkludert å fremme en fri og åpen Stillehavsregion.

Pelosi erklærer også at hennes statsbesøk til Taiwan ikke bør påvirke forholdet mellom USA og Kina, selv om hun besøker et område som Kina allerede gjør krav på.

Kina lover militært svar

Det kinesiske utenriksdepartementet kaller besøket «ekstremt farlig», og at «de som leker med ilden vil bli fortært av det».

Forsvarsdepartementet lover på sin side omfattende militærøvelser rundt Taiwan resten av uken, som starter allerede i kveld. Kina lover også «målrettede militære aksjoner» på statsbesøket.

Det er dermed en overhengende risiko for en militær konflikt mellom USA og Kina i Stillehavsregionen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Hans-Simon Dahle
Hans-Simon Dahle
6 måneder siden

USA leker med ilden, og kan høste storm. Taiwan er folkerettslig en del av Kina og kan når som helst integreres med det kinesiske fastlandet. Dette besøket kan sammenlignes med at en kinesisk statlig delegasjon skulle besøke en amerikansk delstat som stod på dårlig fot med DC. Det ville føderale myndigheter aldri tillate. Eller om en russisk statlig representasjon oppsøkte f eks Troms eller Finnmark, uten å klarere med norske statlige myndigheter først.

trackback
4 måneder siden

[…] Pelosi har landet i Taiwan – Kina lover militært svar […]