Hjem Historie Dagens historiske Persia blir Iran

Persia blir Iran

4

HISTORIE Den 27. desember 1934 byttet det flere tusen år gamle persiske riket formelt navn til Iran, som betyr ariernes land.

680px-iran-shah

Før denne dagen var landet internasjonalt kjent som Persia. Store deler av befolkningen har imidlertid selv kalt landet for Iran, i hvert fall helt siden 200-tallet, men kanskje enda lenger tilbake enn det. Den eldste dokumentasjonen av ordet er fra den sassanidiske kongen Ardashir som kalte seg «ardašīr šāhān šāh aryān», som betyr noe som «kongenes konge av Iran». Ordet «aryān» er gammelt iransk for Iran, eller «ariernes land» som det betyr. Dette var før Iran ble invadert av muslimer på 600-tallet.

640px-iran

Den 27. desember 1934 leverte Persias shah (keiser) Reza Pahlavi et dekret til verdens ledere om å formelt begynne å kalle landet for Iran istedet for Persia. Grunnen til dette var for å markere forandringen og utviklingen som Iran holdt på å gjennomgå der man gjennom Reza Shah Pahlavis nasjonalistiske politikk mer og mer trosset den shiamuslimske majoriteten i landet og nærmet seg Vesten, og Tyskland spesielt.

Reza_shahpahlavi

Reza Shah Pahlavi hadde god kontakt med Tyskland og var venn med Adolf Hitler. Begge landene delte kunnskapen om at deres folk opprinnelig hadde samme rasemessige utgangspunkt. Ifølge noen kilder var det Tyskland som foreslo å bytte navn til Iran.

Adolf Hitler med den iranske ambassadøren og en representant fra Irans parlament.
Adolf Hitler med den iranske ambassadøren og en representant fra Irans parlament.

Tusenvis av tyskere hjalp til med å bygge opp og modernisere Iran, og store deler av det Iranske folket idoliserte Hitler. Mellom 1939 og 1941 sto Tyskland for omtrent halvparten av Irans utenrikshandel.

Fotografi signert Adolf Hitler med lykkeønskninger til Reza Shah Pahlavi.
Fotografi signert Adolf Hitler med lykkeønskninger til Reza Shah Pahlavi.

Iran gikk imidlertid aldri med i krigen på Tysklands side, men heller ikke i mot. I 1941 invaderte britiske og sovjetiske tropper det nøytrale Iran, dels fordi Reza Shah Pahlavi nektet å stille Irans landområde til disposisjon, og dels fordi han nektet å utlevere de tyske borgerne som befant seg innenfor landets grenser. Etter en kort krig ble Reza Shah Pahlavi tvunget til å abdisere.

I 1959 godkjente den daværende iranske shahen at landets navn igjen skulle byttes til Persia. Denne beslutningen fikk ikke så stor gjennomslagskraft og i dag brukes derfor begge navnene.

Anbefalt lesing:
Searching for the original Indo-europeans: South Asia (Iran-Persia and Afghanistan)

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Vestlandet
Vestlandet
4 år siden

Interessant!
Synd og svakt at Iran ikke hjalp til under 2 verdenskrig =/
Slik støtte kunne vært avgjørende.

виселица
виселица
4 år siden

De Allierte invaderte Iran i frykt av at de skulle hjelpe Tyskland i Kaukasusfjellene og Stalingrad.

Arno
Arno
3 år siden

Det er ingenting uoppgjort mellom Norden og Iran, og vi har svært mange og viktige felles interesser. Alt skulle derfor ligge tilrette for et evigvarende vennskaplig forhold, men nazionistene vil som kjent det annerledes og planlegger en ny stor FFO som skal få president Trump til å gå til krig mot iran, og da er det stor fare for at våre zionistlakeier som dessverre har makten i våre land, vil rotte seg sammen med aggressoren igjen.

Catabienze
Catabienze
1 år siden

Det var veldig interessant om navnet Iran. Jeg visste det var det opprinnelige navnet på landet, men kjente ikke historien så godt.

Jeg er veldig glad i Iran og det iranske folket.