Hjem Nyheter Personer med liknende ansikter viser seg å ha genetiske likheter

Personer med liknende ansikter viser seg å ha genetiske likheter

1

BIOLOGI Genetiske sekvenser som styrer ansiktstrekk er dessuten korrelert med atferd, ifølge en spansk studie.

Foto: François Brunelle (CC-BY-4.0)

Deling av bilder i stor skala på internett har ført til en eksplosjon av identifiserte dobbeltgjengerpar. Et forskerteam ledet av Manel Esteller ved Josep Carreras leukemiforskningsinstitutt i Barcelona har samlet inn bilder av dobbeltgjengerpar og kjørt dem gjennom ansiktsgjenkjenningsprogramvare, samt tatt spyttprøver. Forsøksdeltakerne besvarte også et spørreskjema om livsstil og kroppsmål.

Forskerne brukte tre forskjellige ansiktsgjenkjenningsalgoritmer og analyserte 4,3 millioner enkeltnukleotidvariasjoner, og forkastet data fra tre par der slektskap ble påvist. De studerte også metyleringsdata fra 850 000 cytosin-fosfat-guanin-posisjoner og sekvenserte ribosomalt RNA fra bakterier i spyttet.

Det ble funnet at individer som liknet hverandre hadde langt flere felles enkeltnukleotidpolymorfismer enn dem som ikke gjorde det. Det viste seg dessuten at egenskaper som vekt, høyde, røykevaner og utdannelse var korrelert hos individene som liknet hverandre. Ingen sammenheng ble funnet med metylering eller med mikrobiomen.

«Disse resultatene vil ha betydning i fremtiden innen rettsmedisin – rekonstruksjon av ansiktet til en gjerningsmann fra DNA – og i genetisk diagnostikk – et fotografi av pasientens ansikt vil allerede gi deg hint om hva slags genom han eller hun har», sier Esteller til Science Daily.

Hele rapporten kan leses her.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
5 måneder siden

Det hele koker ned til spørsmålet om arv og miljø, eller gener versus sosiale forhold. Her vil mange, også biologer og psykologer, si 50/50, grovt sett, men mange egenskaper er overveiende genetisk bestemt, som feks IQ, med så mye som 80/20 i favør av genetikk. En egenskap er iallfall 100% genetisk, og det er det kjønnet barnet har fått tildelt(XY eller XX), og ingen transebehandling kan gjøre noe med det, uansett om noen mener de er «født i feil kropp».