Hjem Nyheter Pezeshkian seiret i Irans presidentvalg

Pezeshkian seiret i Irans presidentvalg

IRAN Den eneste reformistiske kandidaten i det iranske presidentvalget vant i andre runde av valget. Kardiolog Masoud Pezeshkian vil nå etterfølge Ebrahim Raisi.

Masoud Pezeshkian fikk flest stemmer i første runde av presidentvalget.
Foto: Mehr News Agency

Fredag holdt Iran andre runde av presidentvalget, som ble kalt etter at president Ebrahim Raisi døde i en helikopterulykke i mai. I første runde fikk ingen av kandidatene over 50 prosent, noe som betydde at den reformistiske kandidaten Masoud Pezeshkian møtte den konservative Saeed Jalili i en andre runde fredag.

Lørdag ble det kjent at Pezeshkian vant valget med 53,3 prosent av stemmene. Pezeshkian er hjertekirurg av yrke og har tidligere vært Irans helseminister. Han var den eneste av de opprinnelige seks kandidatene godkjent av Vokterrådet som har blitt beskrevet som en «reformist». Kritikere sier imidlertid at dekningen ikke sier mye, og at Pezeshkian i praksis ikke skiller seg radikalt fra de andre kandidatene.

Drøyt 50 prosent av alle stemmeberettigede stemte ved valget, noe som ifølge Press TV var betydelig mer enn i første runde.