Hjem Nyheter Plagierende rabbiner får sparken fra tysk universitet

Plagierende rabbiner får sparken fra tysk universitet

TYSKLAND En jødisk rabbiner som ble avslørt å ha misbrukt sin autoritet ved seminaret han drev, har nå også blitt anklaget for å ha plagiert en betydelig del av sin avhandling fra 1992.

Rabbinen Walter Homolka, år 2007. Foto: Ellenson1 (CC BY-SA 3.0).

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung har nå avslørt at mer enn 60 sider av rabbiner Walter Homolkas 240 sider lange avhandling med tittelen «From Essence to Existence – Leo Baeck and Religious Identity as a Problem of Continuity and Change in Liberal Jewish and Protestant Theology», består av en ordrett oversettelse av en tysk vitenskapelig artikkel. Det gjelder side 43 til 106.

Doktorgradsavhandlingen ved Kings College London inneholder ingen attribusjon eller anerkjennelse av forfatteren, den protestantiske tyske teologen Dorothee Schlenke. Først i 1994, da Homolka publiserte avhandlingen sin som en bok på engelsk og tysk, takket han Schlenke, nå professor ved University of Education i Freiburg, heter det i avisen. Kings College London skal ha fjernet avhandlingen fra allmenn tilgang først den dagen en reporter stilte Homolkas advokat direkte spørsmål om plagiatanklagelser.

Tidligere gransket

De nåværende anklagene mot Homolka har blitt lagt frem innen en tidligere kritikkstorm mot rabbineren, utløst av en annen avisartikkel, har rukket å avta. Die Welt publiserte i fjor en rapport om Homolkas ledelse ved Abraham Geiger College, det liberale seminaret han selv grunnla i 1999.

I kjølvannet av avisens avsløringer om maktmisbruk, kombinert med Homolkas godt planlagte forsøk på mørklegging, startet både Universitetet i Potsdam, som er vertskap for seminaret, og Jødenes sentralråd i Tyskland en etterforskning. Homolka har på det sterkeste benektet alle anklager, men de resulterende rapportene bekrefter anklagene mot ham, inkludert anklager om et tilfelle av plagiat, som «krever ytterligere etterforskning».

Etter at rapportene ble offentligjort ble rabbineren fritatt fra sine plikter ved Potsdam-universitetet, og ifølge Jewish Telegraphic Agency (JTA) har han nå «trukket seg fra praktisk talt alle jødiske institusjoner der han tidligere spilte en viktig rolle». Ifølge The Times of Israel skal Homolka ha «skapt et klima av frykt blant de ansatte» ved Abraham Geiger College, og dessuten vendt det blinde øyet til det faktum at læreren Hartmut Bomhoff – som tilfeldigvis er Homolkas egen «ektemann» – utsatte elever for «omfattende seksuelle trakasserier».

Jødisk makt

Homolka har altså vært rektor ved Abraham Geiger College, som utdanner liberale rabbinere. Men han har også vært administrerende direktør for Zacharias Frankel College – seminaret knyttet til såkalt konservativ jødedom, og School of Jewish Theology, som alle også holder til ved University of Potsdam, som ligger like utenfor Berlin. Homolka er også, eller har vært, styreleder for Union of Progressive Jews i Tyskland og er/har sittet i styret for flere jødiske utdanningsinstitusjoner, stipendstiftelser og rabbinske grupper. Den som innehar disse rollene anses å kontrollere eller påvirke hvem som blir ordinert til en ikke-ortodoks rabbiner, den liberale jødeenhetens prioriteringer i Tyskland og faktisk til og med hvordan samfunnets ressurser brukes. Ifølge Die Welts rapport har mange bedt om å ikke bli sitert ved navn i rapporten – i frykt for represalier.