Hjem Nyheter Norden Plyndring og skadeverk ved verdensarven Birka

Plyndring og skadeverk ved verdensarven Birka

KULTURARV Det kjente fortidsminnet Birka, en viktig del av vikingtidens kulturarv og et av Sveriges mest kjente turistmål, vanstyres og utsettes for skadeverk og plyndring, skriver tre arkeologer i en debattartikkel og krever at Sveriges kulturdepartement og -minister Amanda Lind tar ansvar.

Birka. Foto: Lars Bergström / Riksantikvarieämbetet (CC BY 2.5)

Birka, som er et fortidsminne med vikinggraver, byområde, havner og festningsverk, og som ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1993, vanstyres og utsettes for skadeverk og plyndring. Det skriver tre arkeologer i en debattartikkel i Svenska Dagbladet på lørdag.

Ved siden av plasser som Jelling i Danmark, Hedeby i Tyskland og Kaupang i Vestfold er Birka en viktig del av vikingtidens kulturarv og har stor interesse over hele verden.

«Med verdensarvtittelen følger forpliktelser. Plassen skal bevares, forvaltes, informasjon skal være tilgjengelig, formidling skal skje, og det skal finnes muligheter for læring og forskning», skriver Lena HolmquistSven Kalmring og Kerstin Lidén i artikkelen.

De tre arkeologene vil rette oppmerksomheten mot at det ikke finnes noen permanent tilsynsmann på øya, hvilket gir uønskede personer fritt spillerom. Det har forekommet plyndring da personer med metalldetektorer har søkt etter funn. Mindre gravsteder er overgrodd.

Arkeologene vil se at det tas et overgripende og samordnet ansvar for Birka, at penger stilles til disposisjon og fremfor alt etterlyser de en politisk vilje fra det svenske kulturdepartementet og kulturminister Amanda Lind til å bevare og utvikle Birka.

Den svenske regjeringens manglende evne til å ta vare på våre arkeologiske funn har tidligere fått oppmerksomhet, da uvurderlige kulturskatter fra oldtiden og vikingtiden systematisk har blitt ødelagt ved å bli sendt til metallgjenvinning som skrot.