Hjem Opinion Kronikk Pokémon Go – et overvåkningsprogram fra CIA?

Pokémon Go – et overvåkningsprogram fra CIA?

OVERVÅKNING Rapporter hevder at CIA står bak det nye suksess-spillet «Pokémon Go».

pokemon_go-640x342

Har du de siste ukene møtt på mennesker som går omkring og oppfører seg underlig og med vandrende blikk og stirrer på sin smarttelefon i en nærmest psykotisk zombie-liknende tilstand? Da er oddsen stor for at du har møtt på en av de mange millioner som har omfavnet den siste store nyheten, Pokémon Go. Smarttelefon-spillet ble lansert den 6. juli og har siden det tiltrukket seg en enorm mengde følgere og blitt lastet ned og installert av titalls millioner mennesker rundt om i verden.

Pokémon Go går ut på at «spillerne», med hjelp av smarttelefonens GPS og kamera, lokaliserer «pokémon»-karakterer med hjelp av kartene fra Google Earth. Fra produsentens side hevdes det at spillet «forbedrer den psykiske og fysiske helsen hos spillere som lider av depresjon og sosial angst». Depresjon og sosial angst rammer mange mennesker i dag nettopp på grunn av blant annet spilling. Så å da oppfordre mennesker som lider av akkurat denne typen problemer til å grave seg ned i enda et spill, kan sammenliknes med å selge spritflasker med innebygget treningsapparat til alkoholikere – for da får de jo litt trim før de drikker seg ihjel.

Spillet har allerede rukket å bli kritisert av blant annet jødiske organisasjoner, som har blitt opprørte over at spillet har ført spillerne til jødenes helligste steder, som det amerikanske «holocaust»-museet i Arlington. Vi har også sett at kriminelle bruker seg av spillet for å finne potensielle offer for å eksempelvis rane. En rekke mennesker har også opplevd horder med spillere som forsøker å ta seg inn på deres eiendom og i blant også inn i deres hus. En mann i Gällivare, som har fått en av spillets figurer plassert i sin entre, har flere netter på rad blitt forstyrret av spillere som har snoket rundt utenfor hans hus og som til og med har forsøkt å ta seg inn i huset i jakten på «verdifulle» figurer i spillet.

Nå rapporteres det om at spillet og selskapet bak spillet, Niantic Inc, har koblinger til den amerikanske etterretningstjenesten CIA. Grunnleggeren av selskapet, John Hanke, har på tidlig 2000-tallet mottatt økonomisk støtte fra CIA-kontrollerte Q-Tel, som fungerer som organisasjonens risikokapital-selskap. Q-Tel investerer penger i prosjekter og selskaper som anses å gagne den amerikanske overvåkningstjenesten, som for eksempel Keyhole, Palantir Technologies og InnoCentive. At CIA har interesse for programvare som Pokémon Go sier seg selv, da man for å spille må gi tilgang til blant annet kamera, GPS og ens kontakter. I tillegg kan CIA få utallige kamera-strømmer fra alle brukerne. En etterretningstjeneste kan for eksempel plassere spkalte pokémons på steder de ønsker å få tatt bilder av.

pokemon_go-install-640x506

Visse kilder snakker også om at spillet ikke vil bli lansert i Russland, der sikkerhetstjenesten har advart mot spillets omfattende «privatlivs-fiendtlige» funksjoner. Det sies at personer som spiller spillet også vil fungere som ufrivillige etterretningsinnsamlere for CIA.

Så har du en av de som har hoppet på lasset og installert det populære spillet, gjør du nok klokest i å umiddelbart avinstallere det og gjøre noe fornuftig med din tid, som for eksempel å engasjere deg i Motstandsbevegelsen og dermed bekjempe det globale overvåknings-systemet – i stedet for å være en del av det. Eller kanskje utnytte det faktum at mange mennesker søker seg til diverse plasser og på disse stedene sette opp Motstandsbevegelsens propaganda.