Hjem Nyheter Globalt Polen advarer mot FNs migrasjonsavtale

Polen advarer mot FNs migrasjonsavtale

3

MASSEINNVANDRING Polens innenriksminister advarer nå mot FNs globale migrasjonsavtale med begrunnelse at den truer landets sikkerhet og kontroll over innvandringen.

Polens innenriksminister Joachim Brudziński.
Polens innenriksminister Joachim Brudziński.

Den 13. juli ferdigstilte FN sin globale migrasjonsavtale «Global Compact on Migration» (GCM). Hensikten med avtalen er ifølge FN å bedre håndtere internasjonal migrasjon, styrke migranters rettigheter og gjøre det lettere å bevege seg sikkert og lovlig i verden, samt «bærekraftig utvikling».

Avtalen er et altomfattende rammeverk som skal hjelpe verdens land med å «effektivt håndtere og forsterke de positive effektene for alle», som det internasjonale fenomenet dagens migrasjon er.

– Dette altomfattende rammeverket omfatter en rekke mål, tiltak og alternativer for implementering, oppfølging og evaluering, der målet er å sørge for trygg, velordnet og regulær migrasjon, og samtidig redusere forekomsten og konsekvensene av irregulær migrasjon, sier FNs Generalsektretær António Guterres.

– Avtalen oppfordrer ikke til migrasjon, men forsøker heller ikke å stoppe migrasjon. Den er ikke juridisk bindene. Den dikterer ikke. Den vil ikke påtvinge noe, og respekterer fullt ut staters suverenitet. […] Den kan hjelpe oss å gå fra et reaktivt til et proaktivt modus. Den kan hjelpe oss å dra bedre nytte av fordelene ved migrasjon og minske risikoene. Den kan gi oss en ny plattform for samarbeid og være en ressurs for å finne rett balanse mellom menneskers rettigheter og staters suverenitet, sier presidenten for generalforsamlingen Miroslav Lajčák.

GCM skal ifølge Lajčák ikke være juridisk bindene og fullt ut respektere staters suverenitet – samtidig som den skal hjelpe til med å kompromisse mellom migranters rettigheter og staters suverenitet. I desember i fjor ble det kjent at USA trekker seg fra avtalen med begrunnelse at den er uforenelig med deres immigrasjonspolitikk og går i veien for landets suverenitet.

– Vi vil bestemme hvordan våre grenser best kontrolleres og hvem som får lov til å komme inn i vårt land. Den globale tilnærmingen i New York-erklæringen er rett og slett ikke kompatibel med USAs suverenitet, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley om beslutningen.

I juli annonserte også Ungarn at de trekker seg fra avtalen. I en pressemelding sier Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó at avtalen går imot landets sikkerhetsmessige interesser.

– Det viktigste spørsmålet for oss er sikkerheten til Ungarn og det ungarske folket, og dette dokumentet går fullstendig imot landets sikkerhetsmessige interesser. Regjeringens posisjon er at FNs Global Compact for Migration er i konflikt med sunn fornuft samt intensjonen om å gjenopprette europeisk sikkerhet, sa Szijjártó.

Nå går også Polens innenriksminister ut og advarer mot avtalen og sier at den utgjør en fare mot nasjonens sikkerhet og innvandringslover.

– GCM strider mot prioriteringene til den polske regjeringen, det vil si sikkerheten til polske innbyggere og kontroll over migrasjonstrømmen, uttalte Polens innenriksminister Joachim Brudziński.

– Jeg vil anbefale statsministeren Mateusz Morawiecki å avstå fra å signere GCM-avtalen, som skal undertegnes i desember i Marrakech, sa Brudziński videre.

Avtalen, som skal undertegnes i desember på FN-toppmøtet i Marrakech, Marokko, har kun så vidt blitt omtalt i den etablerte norske pressen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
3 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Nordboer
Nordboer
3 år siden

Dette var en interessant nyhet. Jeg hadde ikke hørt om denne fn-avtalen før.

Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
3 år siden

Bak de mange og vakre ordene ligger en dyster realitet; at de «rike landene» må åpne dørene for «migrantene» som fortjener vår omsorg og som vi berike oss med bl.a. voldtekter, drap og all annen kriminalitet, og overbelaste våre sosiale velferdsordninger, politi, domstoler og fengselsvesen. Godt å se at bl.a. Polen og Ungarn er «woke», og akter å ivareta EGET folk først og fremst. Slik også landene i Norden og Europa ellers burde gjøre. Og som USA i større grad enn tidligere nå gjør.

trackback
3 år siden

[…] Frihetskamp tidligere har rapportert innebærer avtalen at landene som skriver under frasier seg retten til å kontrollere sin egen […]