Hjem Nyheter Polen får ultimatum: Intet «Trump-fort» uten «holocaust»-kompensasjon

Polen får ultimatum: Intet «Trump-fort» uten «holocaust»-kompensasjon

UTENRIKS I USAs kongress er det motstand mot USAs og Polens planer om en permanent amerikansk militærbase i Polen. Så lenge Polen ikke betaler kompensasjon til «holocaust-overlevere» nekter de å opprette militærbasen.

Motstand mot planer om å etablere en militærbase i Polen formes nå i USAs kongress. Kongressmedlemmer, som representerer jødiske interesser, krever at Polen skal presses til å betale «holocaust»-penger.
Motstand mot planer om å etablere en militærbase i Polen formes nå i USAs kongress. Kongressmedlemmer, som representerer jødiske interesser, krever at Polen skal presses til å betale «holocaust»-penger. Foto: Pixabay

Den polske presidenten Andrzej Dudas’ lengsel etter en permanent amerikansk militærbase i sitt land ble hevet under hans besøk i Washington i september, da han fikk et tilbud om at Warszawa skal investere to milliarder dollar i basen, som skal døpes «Fort Trump» etter USAs president Donald Trump.

I mars reiste John Rood, undersekretær i USAs forsvarsdepartement, til Warszawa med et «alvorlig og robust tilbud» for å snakke med den polske regjeringen om detaljer rundt planen. Men flere og flere i kongressen, samt jødiske organisasjoner i USA, stiller seg imot planen – ikke for at de motsetter seg utsendingen av amerikanske tropper til Polen for å hevde seg mot «russisk aggresjon», men for at Polen som eneste EU-land nekter å betale skadeerstatning til visse «holocaust-overlevere».

Terezindeklarasjonen ble undertegnet under «Holocaust Era Assets Conference» i Praha i 2009 av 46 stater, deriblant Polen, og innebærer en forpliktelse om å bidra med økonomisk kompensasjon til overlevere av «holocaust» som skal ha fått eiendom og andre eiendeler beslaglagt under andre verdenskrig.

Allerede i 2017 ble imidlertid Polen, sammen med Bosnia-Hercegovina, beskyldt av European Shoah Legacy Institute for å ikke ha stiftet lover for å oppfylle Terezindeklarasjonens vilkår.

Bare for noen dager siden uttalte Polens statsminister Mateusz Morawiecki under en «patriotisk piknik» i polske Pultusk at Polen ikke kommer til å betale noen kompensasjon, da også Polen ble rammet av andre verdenskrig.

– Polakkene har full rett til å være stolte over sin historie, arv og kultur og å feire under den hvitrøde fanen. Vi minnes den polske nasjonens tragiske skjebne under andre verdenskrig, hvilket er grunnen til at vi ikke kommer til å gå med på å betale noen kompensasjon, klargjør Morawiceki.

Som svar på dette vil amerikanske kongressrepresentanter at Det hvite hus skal slå sammen spørsmålene om «Fort Trump» og kompensasjon til «holocaust-overlevere», med håp om å påvirke den polske regjeringen. I et brev til utenriksminister Mike Pompeo oppfordrer de ham til å «hjelpe» Warszawa med oppfyllelsen av forpliktelsene til Terezindeklarasjonen. Til Washington Free Beacon sier en kongressrepresentant:

– Angående holocaust-løftet bruker polakkene denne [økonomiske] godtgjørelsen som et spill og innfører mer antisemittisme i et land med en tung historie. De skal absolutt ikke få fordelene dette fortet medfører uten å løse disse problemene.

I Polen har denne utpressingen ikke blitt mottatt vel av befolkningen. 11. mai gikk tusentalls nasjonalister gjennom Warszawas gater til den amerikanske ambassaden for å protestere mot innblandingen i deres interne anliggender. De anklagde USAs regjering for å stille jødiske interesser over Polens, og mente at det er urettferdig å kreve kompensasjon av Polen som også ble rammet under andre verdenskrig og ikke har mottatt noen kompensasjon fra det beseirede Tyskland.

Sosiologen Ralf Pankowski omtaler denne marsjen som «Europas kanskje største offentlige antijødiske demonstrasjon de siste årene». Mange av demonstrantene ropte «Nei til kravene» og «Dette er Polska, ikke Polin». Polska er polakkenes eget navn for Polen, mens Polin er hebraisk. Mange bar t-skjorter og faner som rettet seg mot den Trump-undertegnede lovgivningen som innebærer at utenriksdepartementet skal rapportere til kongressen hvorvidt de 46 landene som signerte Terezindeklarasjonen oppfyller dens krav.