Hjem Nyheter Polen «klar» til å lagre amerikanske atomvåpen

Polen «klar» til å lagre amerikanske atomvåpen

UTENRIKS Mandag erklærte den polske presidenten Andrzej Duda at han har informert Washington om at de er velkomne til å utplassere atomvåpen på polsk territorium. Til tross for at Russland nylig utplasserte atomvåpen i Hviterussland, tolker de det polske trekket som en «ren provokasjon».

Sjangerbilde: Amerikansk atombombe.
Foto: Kelly Michals (CC BY-NC 2.0)

Mandag sa Polens president Andrzej Duda at han hadde hatt samtaler med amerikanerne om utplassering av atomvåpen.

– Jeg må innrømme at da jeg ble spurt om det, erklærte jeg vår beredskap, sa presidenten.

Samme dag kommenterte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov trekket. Russland har nylig utplassert taktiske atomvåpen i Hviterussland, noe som kan forklare hvorfor polakkene nå ønsker masseødeleggelsesvåpen på sitt territorium. Men hvis dette skjer, vil Russland vurdere om de må ta ytterligere grep med sine atomvåpen, ifølge Peskov.

– Uansett vil [militæret] treffe alle nødvendige motforanstaltninger for å sikre vår nasjonale sikkerhet, sa Peskov på mandag.

Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, nevnte også det polske trekket under sin daglige pressebriefing, og fordømte det som en «ren provokasjon» mot Russland.

– Polske myndigheter har i lengre tid ikke lagt skjul på sine ambisjoner om å gjøre narr av amerikanske atomvåpen stasjonert i Europa, sier hun.

Det gjenstår å se om USA utplasserer atomvåpen i Polen. Landet har allerede atomvåpen i Tyrkia, Belgia, Tyskland, Italia og Nederland. Dersom den såkalte forsvarsavtalen med Sverige (DCA) blir stemt gjennom av den svenske Riksdagen, er det heller ingen hindring for utplassering av atomvåpen på svensk territorium.

Sveriges forsvarsminister Pål Jonsson (M) har tidligere uttalt at det ikke er behov for unntak for atomvåpen i DCA-avtalen fordi det ifølge ham fortsatt er «ingen grunn til å ha atomvåpen eller permanente baser på svensk territorium».