Hjem Nyheter Europa Polen krever «holocaust»-unnskyldning fra Zelenskyj

Polen krever «holocaust»-unnskyldning fra Zelenskyj

UTENRIKS En polsk embedsmann krever at Zelenskyj ber om forlatelse for Volyn-massakren før Ukraina kan få EU-medlemskap.

Ukrainas jødiske president Volodmyr Zelenskyj. Foto: President of Ukraine/flickr (Public domain).

En viktig sak i Polen er spørsmålet om ofrene for den såkalte Volyn-massakren. I løpet av andre verdenskrig skal Ukrainske nasjonalister, nasjonalister som er landshelter i dagens Ukraina, ha massakrert omtrent 100 000 polakker i Volhynia-regionen. Regionen er et område som ligger i dagens Polen, Ukraina og Hviterussland, men de polske ofrene skal være begravet i dagens Vest-Ukraina.

Oppimot 450 000 jøder skal også ifølge «holocaust»-mytologien ha blitt skutt og dumpet i store groper i bakken.

I oktober annonserte Polens statsminister Mateusz Morawiecki at det hadde blitt funnet en massegrav i den ukrainske regionen Ternopol. For at Ukraina skal få bli medlem av EU krever nå den polske embedsmannen Pawel Jablonski at landet godkjenner at ofrene blir gravd opp, undersøkt og gitt en verdig begravelse. Polens utenriksdepartement krever også at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer med en beklagelse, noe Kiev kaller «akseptabelt og uheldig», skriver RT.

Spenningen mellom Ukraina og Polen har økt i løpet av 2023. I januar uttalte Polens statsminister Morawiecki at «et beseiret Ukraina kan føre til tredje verdenskrig» og ville levere stridsvogner til landet. Senere begynte Polen å utvise Ukrainere som hadde rømt fra krigstjeneste, og i september offentliggjorde landet resultatet fra sin etterforskning av missilet som slo ned i en bondegård og drepte to bønder i november 2022. I følge de polske undersøkelsene var det et ukrainsk missil som slo ned, ikke en russisk som Ukraina hevder.