Hjem Nyheter Polens president til angrep mot EU

Polens president til angrep mot EU

POLEN På søndag angrep Polens president Andrzej Duda EU-kommisjonen da de valgte å fryse midler til Polen, som var ment for landets gjenopprettelse etter Covid-pandemien.

Polens statminister, Andrzej Duda. Foto: wSensie.tv, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Polens president Andrzej Duda kritiserte søndag EU-kommisjonen for å blokkere EU-midler i det han kalte «et forsøk på å tvinge Polen til å endre» sin regjering. Han la til at han var åpen for forhandlinger om endringer i rettssystemet.

Den tidligere polske regjeringen, ledet av det nasjonalistiske partiet Lov og Rettferdighet (PiS), var involvert i en tvist med EU om landets juridiske reformer og rettsstaten. Det resulterte i at milliarder av EU-midler til Polen ble frosset som hevn for at Polen ikke viket.

Den nye regjeringen, som er EU-vennlig, har lovet å få tilgang til pengene igjen ved å tilbakestille rettsstaten, men den møter motstand fra tilhengere og allierte av det tidligere regjeringspartiet, inkludert Duda og noen fremtredende dommere.

– Jeg er ikke i tvil om hva hensikten var med å blokkere pengene fra EU-kommisjonens nasjonale gjenopprettingsplan. […] Et forsøk på å tvinge Polen til å endre sin politikk, og det er slik jeg oppfattet det, det er slik jeg oppfatter det, og de nåværende hendelsene bekrefter det bare, sa Duda under en pressekonferanse i Vilnius.

Duda sa også at han var åpen for forhandlinger og forslag til ulike endringer i det polske rettssystemet.