Hjem Nyheter Politibrutalitet i Afrika, for å hindre koronasmitte, dreper langt flere enn selve...

Politibrutalitet i Afrika, for å hindre koronasmitte, dreper langt flere enn selve viruset

KORONAKRISEN Politibrutaliteten i Afrika har økt kraftig etter at samfunnet ble nedstengt for å minske spredningen av koronaviruset.

Nigeriansk politi. Foto: Legit.ng (UGC).

Under den pågående koronanedstengingen i flere afrikanske land øker politibrutaliteten mot befolkningen. Dette skaper uro for at folk skal bryte enda mere mot myndighetenes retningslinjer om å holde sosial avstand fra hverandre.

Nigeria, Sør-Afrika, Uganda og Kenya er noen av de afrikanske landene hvor politistyrkene med vilje har benyttet brutal vold for å få befolkningen vekk fra gatene.

Brutaliteten begås også mot innbyggere som har tillatelse til å gå utendørs i viktige ærender, som for eksempel å kjøpe mat og medisiner.

Det nigerianske politiet har økt volden mot innbyggerne de er satt til å beskytte. Vilkårlige arrestasjoner og drap på uskyldige mennesker er ikke uvanlig. Nigerias kommisjon for menneskerettigheter har hevet en advarende finger og sier at det er viktig at politimakten i landet besinner seg.

Minst atten niggerianere har til nå blitt drept av politiet når de med vold har forsøkt å opprettholde isolerings- og karanteneregler, med den hensikt å minske spredningen av SARS-CoV-2 som kan lede til COVID-19-symptomer.

Menneskerettskommisjonen sier at de som har blitt drept av sikkerhetsstyrkene er langt flere enn de som har omkommet av viruset.

Lederen for kommisjonen, Tony Ojukwu, sier til tyske Deutsche Welle at de tenker å følge opp den økende politibrutaliteten i landet.

– Kommisjonen har fulgt hele 105 brudd mot menneskerettighetene, hvorav 18 brudd utgjorde drepte mennesker. Disse har blitt rapportert til de egnede myndighetene, og vi kommer til å følge opp dette.

Den nigerianske politimyndigheten fornekter alle anklager om at de skulle ha oppført seg feilaktig og henviser alle klager til sin kommunikasjonsavdeling.

Men sikkerhetsanalytikeren Ryan Cummings ved konsulteringsfirmaet for risikohåndtering, Signal Risk, sier at politimyndighetens påstander ikke stemmer.

– Nylig kom rapporter som i detalj beskriver sikkerhetstyrkenes brist på profesjonalitet. Fra utpressing til drap på arresterte mistenkte lovbrytere, og ingen tiltak har blitt iverksatt mot gjerningsmennene, sier Cummings til Deutsche Welle.

Den enkelte politimann har frie hender

Flere videoer som viser politibrutaliteten mot innbyggere som trosser forbudet mot å bevege seg ute har fått stor spredning i sosiale medier. Det finnes flere rapporter om tortur og drap på innbyggere som anklages for å ikke følge koronarestriksjoner.

Noen av disse sørafrikanske videoene viser hvordan soldater sparker på folk og tvinger de til å rulle rundt på bakken. Andre blir utsatt for politigrep bakfra og ledes hjem på en krenkende måte.

En innbygger i Alexandra Township, ved navn Collins Koza, fikk hjemmet sitt vandalisert av soldater som brøt seg inn i boligen og slo brutalt løst på ham ettersom han drakk øl og hadde noen ølflasker i kjøleskapet. Collins Koza døde tre timer senere etter mishandlingen.

En hel familie ble mishandlet for at de hadde en sammenkomst utenfor sitt eget hus.

– En politikvinne sparket meg i hodet, og jeg falt sammen. Hennes mannlige kollega begynte å dra og slepe meg rundt mens jeg lå på bakken, fortalte et av ofrene for politiets «opprettholdelse av lov og orden».

Politiminister Bheki Cele anklages for å være medskyldig til denne politibrutaliteten. Han har særlig oppfordret politiet til å bestemme selv når vold behøver å anvendes for å opprettholde koronareglene.

– Ikke vær snill mot misstenkte, ga han beskjed om, samtidig som han ifølge lokale medier ga politistyrkene tillatelse til å rasere private eiendommer om de selger alkohol.

Ryan Cummings sier derimot at politimyndighetenes arbeidssituasjon også må betraktes, spesielt «når politiet blir sendt inn i befolkningstette områder der de må pågripe folk i kriminelle gjenger som er bevæpnet og farlige».

Les også:
Koronaviruset