Hjem Nyheter Norden Politiet fjernet navneskilter da de stoppet en demonstrasjon i Finland – får...

Politiet fjernet navneskilter da de stoppet en demonstrasjon i Finland – får refs av justisombudsmannen

FINLAND En gruppe finsk politi rev av seg navneskiltene da de tvangsoppløste en demonstrasjon i Finland. Dette var i strid med loven og derfor får politiet nå refs fra justisombudsmannen.

Den 30. november holdt aktivister fra den finske organisasjonen Kohti Vapautta en demonstrasjon ved Mannerheim-statuen i Helsingfors sentrum.

Organisasjonen ansees av myndighetene å være en «fortsettelse» av den uregistrerte foreningen Den nordiske motstandsbevegelsen, som ble forbudt etter at finske myndigheter utnyttet et smutthull i loven som tillater oppløsning av foreninger som «bryter med god sed», en vag definisjon som tillater en nesten hvilken som helst tolkning.

Nøyaktig hvor i loven man finner støtte for tolkningen om at oppløsningsvedtaket for Den nordiske motstandsbevegelsen automatisk også gjelder Kohti Vapautta, er uklart, men det ser ut til å være den tolkningen som har blitt valgt i Finland i dette tilfellet.

På grunn av dette bestemte politiet seg for å oppløse minnestunden for Carl Gustaf Emil Mannerheim med makt. I forbindelse med denne aksjonen ble reglene klart brutt, nemlig ved at politiet fikk beskjed fra en kommanderende konstabel om at de måtte fjerne navnelappen før aksjonen, noe som bryter med loven.

Årsaken til dette var at det ble hevdet at det fantes en reell trussel mot politiet. Dette er noe kollegaene i Sverige også ofte refererer til for å unngå å vise identifikasjon, vanligvis i forbindelse med bruk av vold mot politiske dissidenter, som medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen.

Politi som ikke måtte legitimere seg. Foto gfra lovlig spontandemonstrasjon i Göteborg 2017.

I Finland ser imidlertid ikke justisombudsmannen Petri Jääskeläinen ut til å være imponert over politiets opptreden. At navneskiltet må være på uniformen hvis du er patruljerende politibetjent, er det som står i lovboken, nærmere bestemt politiloven og grunnloven, og dermed er det det som gjelder, fastslår justisombudsmannen. Hvorvidt man tror på trakasseringsfare, betyr ikke noe i følge avgjørelsen, ettersom loven sier hva som gjelder.

Ifølge justisombudsmannen er en sterk grunn til at det må være mulig å identifisere politiet at det er nødvendig å kunne etterforske tjenesteansvar angående hvilket politi som har gjort hva. Det er ikke mulig hvis politiet ikke hadde på seg identifikasjon på det relevante tidspunktet.