Hjem Nyheter Norden Politiet foretok en ulovlig husransakelse hos Nordfronts sjefredaktør!

Politiet foretok en ulovlig husransakelse hos Nordfronts sjefredaktør!

POLITISK TRAKASSERING I forrige uke gjennomførte politiet en husransakelse hjemme hos Martin Saxlind. Retten har nå konkludert med at dette var en ulovlig husransakelse og tvang politiet til å umiddelbart returnere alt datautstyr som ble beslaglagt.

Politiet gjennomfører en ulovlig husransakelse hjemme hos Martin Saxlind. Foto: Nordfront.

Onsdag 29. september var Nordfronts sjefredaktør, Martin Saxlind, på vei hjem fra Bulgaria. Noen timer før flyets avgang, klokken 13.28 svensk tid, benyttet politiet anledningen til å utføre en husransakelse i hjemmet til Saxlind.

Husransakelsen hadde blitt bestilt av Anna Kurocova ved Härnösand-politiet, men ble utført i Söderhamn av lokalt politi. På overvåkningskameraer kan du se hvordan to sivilkledde politifolk, Peter Lindberg og Thomas Ehrenbrand, først kommer inn og sikrer hjemmet før to uniformerte kolleger, Sebastian Frick og Robin Östlin, slippes inn. I følge beslagsprotokollen var en femte person, en kvinne ved navn Kristin Fröding, også involvert i husransakningen, men hun er ikke å se i filmen ettersom politiet kort tid etter inntrengningen i hjemmet dekket over et overvåkningskamera og deaktiverte et annet kamera før de brøt internettforbindelsen i hjemmet.

Beslagsrapporten sier videre at politiet beslagla to datamaskiner, ni harddisker og en kortleser i hjemmet til Saxlind.

Da Saxlind kom hjem til leiligheten sin torsdag morgen, oppdaget han fort at datamaskinene og harddiskene hans var stjålet fra hjemmet.

– Jeg ble overrasket da jeg oppdaget at ting var tatt, men mistenkte at det sannsynligvis var politiet som hadde vært her. Dette ble til slutt bekreftet av et håndskrevet stykke papir som lå på ovnen og henviste til 114 14 for å få mer informasjon om hva som hadde skjedd og hvorfor, sier Saxlind til Nordfront.

Politiet beslagla Martin Saxlinds krypterte datamaskin og harddisker. Foto: Nordfront.

Foruten de manglende gjenstandene hadde politiet lagd skraper i gulvet og tilsynelatende rotet gjennom leiligheten for deretter satt alle gjenstander tilbake omtrent slik de hadde stått før husransakelsen.

– Det eneste som åpenbart ikke lå der det skulle var en partijakke som politiet hadde hengt opp i garderoben og en sikkerhetsvest som var lagt ut på sengen. Tydeligvis ønsket politiet å fotografere de to lovlige gjenstandene for å kunne inkludere dem i en mulig forundersøkelse, sier Saxlind.

Hevn fra Härnösand-politiet etter minnemarkering for den drepte Tommie Lindh

Etter å ha ringt 114 14, blir Saxlind henvist til Härnösand-politiet og Anna Kurocova. Da Saxlind ringer henne, bekrefter hun at en husransakning er utført, og på slutten av samtalen forteller politiet at de etterforsker brudd på loven.

– Da hun sa det, ble jeg sjokkert og spurte om hun virkelig mente at de hadde foretatt en husransakelse og måtte ta all elektronikken min for å undersøke lovbrudd. Det er jo en «forbrytelse» som vanligvis ikke gir mer enn en bot. Jeg spurte også om denne såkalte forbrytelsen ikke var fra i fjor da jeg mistenkte at det hadde å gjøre med minnemarkeringen for Tommie Lindh, hvilket hun bekreftet og deretter beklaget at det hadde trukket ut i tid, sier Saxlind.

Saxlind og Nordfront fulgte nøye med på drapssaken i fjor og belyste blant annet hvordan politiet ikke tok den voldtatte kvinnens anrop alvorlig og deretter hadde problemer med å finne Tommie Lindhs hjem, noe som kan ha bidratt til at han døde av knivskadene han ble påført av sudaneseren Abubaker Mohamad Awad. Det var også Saxlind som søkte om tillatelse til et partipolitisk uavhengig torgmøte og minnestund i Härnösand helgen etter drapet.

– Våre møteplaner ble sabotert av politiet som ikke ønsket at vi skulle få holde en minnemarkering sentralt i Härnösand. Politiets første unnskyldning var at vi ikke kunne dele torget med en liten kristen gruppe der som hadde en løpende tillatelse til å stå på torget hver eneste helg. Imidlertid kontaktet jeg denne gruppen, og de sa at det ikke var noe problem, og jeg forklarte dette for politiet under vår dialog. I stedet for å godta dette kontret Härnösand-politiet dette med å selv ringe den kristne gruppen og overtale dem til ikke å ville dele torget med oss, forklarer Saxlind.

Den lille kristne gruppen som politiet brukte som unnskyldning for å blokkere hele torget. Foto: Nordfront.

Saxlinds søknad til politiet ble deretter avslått av politiet fredag ​​kveld etter stengetid, noe Saxlind mener var et veldig bevisst grep fra politiets side.

– Politiet forsinket forhandlingene en hel dag, og da vi prøvde å ordne opp med dem på fredagen, ga de oss et endelig avslag etter stengetid, slik at vi ikke kunne anke avgjørelsen. Det var en gjennomgående stygg oppførsel fra politiets side, og dette var rundt samme tid som aktor med ansvar for drapsetterforskningen begynte å lyve i media om at drapet på Tommie Lindh ikke hadde noen forbindelse til drapsmannens voldtekt av Lindhs venninne, samt ikke hadde noen politiske aspekter ved seg.

Til tross for at politiet avviste Saxlinds søknad, ble det likevel et torgmøte lørdag den 16. mai da mange mennesker av egen vilje valgte å dukke opp for å minnes og hedre Tommie Lindh på Stora torget i Härnösand.

– Dette er den andre sammenkomsten som ble gjennomført uten polititillatelse som Härnösand-politiet ønsker å koble meg til. De løftet imidlertid ikke en finger i etterforskningen før jeg nesten 1,5 år etter befinner meg i utlandet, først da benyttet de anledningen til å ta hevn og utføre en husransakelse hos meg, sier Saxlind.

Pär Öberg intervjues under minnemarkeringen. Foto: Nordfront.

«Bevisst kriminell oppførsel fra politiets side»

Så fort Saxlind kom hjem fra Bulgaria og fant ut hva som hadde skjedd, anket han beslaget.

– Politiet er veldig klar over at jeg er sjefredaktør og skribent for Nordfront.se og at jeg i den rollen håndterer store mengder materiale som er omfattet av kildevern. Politiet vet at hvis de hadde gjort en husransakelse når jeg var hjemme, ville jeg ha bestridt disse beslagene på stedet, men ved å gå inn når jeg ikke var hjemme og da ikke informere meg om det, fikk de en dags forsprang der jeg ikke hadde muligheten til å bestride beslaget.

Etter å ha anket beslaget ble Saxlind og hans advokat innkalt til høring i Ångermanland tingrett, i Härnösand. Høringen ble holdt mandag og gikk bra ifølge Saxlind.

– Jeg følte at retten forsto våre innvendinger og stilte på egen hånd kritiske spørsmål til aktor som han ikke hadde noen gode svar på, så magefølelsen min var god.

Da høringen var over kunngjorde retten at en avgjørelse i saken ville komme onsdag morgen. Klokken 11.00 onsdag kunngjorde retten endelig at politiet med øyeblikkelig virkning må oppheve beslagene som er gjort i denne saken. I tillegg til det konfiskerte utstyret som inneholder kildebeskyttet materiale, fant retten at det er helt uforholdsmessig å foreta husransakelse i en så liten sak:

Ett föremål som skäligen kan antas ha betydelse för utredning om brott får tas i beslag. Beslag får dock endast ske om skälen för åtgärden uppväger det intrång eller men i övrigt som åtgärden innebär för den misstänkte eller för något annat motstående intresse (proportionalitetsprincipen). […] Därutöver finns det i nämnda kap.:s2§ förbud mot beslag av material som omfattas av det s.k. källskyddet, dvs. material med anonymitetsskydd för källor enligt 3 kap. 3§ tryckfrihetsförordningen och 2 kap. 3§ yttrandefrihetsgrundlagen. Proportionalitetsprincipen innebär att en tvångsåtgärd i fråga om art, styrka, räckvidd och varaktighet ska stå i rimlig proportion till vad som står att vinna med åtgärden.

Att beslagta egendom av den art och på det sätt som skett är ett ingripande tvångsmedel för en individ. I detta fall förstärks även ingreppet av att, i vart fall, datorerna utgör arbetsredskap. Med hänsyn härtill och till vad som i övrigt framkommit om hur Martin Saxlind utför sina arbetsuppgifter på tidningen är det dessutom sannolikt att föremålen (förutom kortläsaren) åtminstone delvis innehåller material som är hänförligt till hans utförande av sina arbetsuppgifter på tidningen och därmed omfattas av källskyddet.

Vid en avvägning av vad som i detta fall kan stå att vinna med åtgärden mot å andra sidan det intrång och men som otvivelaktigt innebär att bli fråntagen de i beslag tagna föremålen – oavsett om de innehåller material som omfattas av källskyddet eller inte – finner tingsrätten att proportionalitetsprincipen såsom den kommer till uttryck i 27 kap. 1§ RB medför att förutsättningar för beslag saknas. Tillägger man sedan reglerna om källskyddet i 27 kap. 2§ RB ställt mot övriga framkomna omständigheterna blir utgången än mer given. Sammanfattningsvis finner därför tingsrätten att beslagen omedelbart ska hävas och egendomen ska utges till Martin Saxlind.

– Jeg er veldig fornøyd over at retten gav politiet feil på ikke bare ett punkt, men på to forskjellige plan. Denne husransakelsen var rett og slett en bevisst kriminell oppførsel fra politiets side, og de ansvarlige kan i det minste forvente å få en JO-anmeldelse mot seg, sier Saxlind om rettens avgjørelse.

Støtt Nordfront

Ettersom politiet i Sverige åpent har en politisk agenda og gjør alt de kan for å motvirke Nordfronts virksomhet, må all elektronikk som har vært i politiets beslag av sikkerhetshensyn skrotes. Den opprinnelige kjøpesummen for utstyret politiet tok er titusenvis av kroner, og de som setter pris på Nordfronts arbeid oppfordres derfor til å donere penger.

For nordmenn som ønsker å donere til Nordfront kan dette gjøres ved å sende kryptovaluta til følgende adresser, frem til den 31. oktober:

Bitcoin:
1N79Q659Yj4XoiCRdXHKDTyPdSw9ivH7m9

Monero: 44jonz4J9ePbBHeNcejyqPCV4UTKLiuQKaFiFLsZMU6P9uyh4fxoKahCi6wVezzEjHArjzMVYSB8WLw69SZcXmWQ9dyyhf6

Les også:
Politimann: «Hva faen holder Teodor Smedius på med?»
Filmer viser politivolden i Sverige
Göteborgpolitiet kan ikke begrunne oppløsningen av demonstrasjonen