Hjem Nasjonal kamp Göteborgpolitiet kan ikke begrunne oppløsningen av demonstrasjonen

Göteborgpolitiet kan ikke begrunne oppløsningen av demonstrasjonen

0

GÖTEBORG Johan Andersson fra Granskning Sverige har i en lang samtale med en av politiets pressetalsmenn for Region Vest forsøkt å rede ut de juridiske krumspringene som Göteborgpolitiet har beveget seg inn på i sitt forsøk på å straffeforfølge Motstandsbevegelsen.

Politiet i Göteborg har etter innsatsen i Göteborg, der de plutselig forbød Motstandsbevegelsens tillatelsegitte demonstrasjon, møtt hard kritikk. En av de kritiske er Johan Andersson fra Granskning Sverige, som i en samtale med Hans Lippens, pressetalsmann for Region Vest, forsøker å rede ut hvordan politiet egentlig tenker.

Ett av problemene med politiets oppførsel er at de pågrep et tyvetalls medlemmer av Motstandsbevegelsen med mistanke om voldelige opptøyer. Samtidig betrakter de ikke de som samlet seg for å demonstrere som en demonstrasjon, eller allmenn sammenkomst, men istedet som en “folkesamling”. Definisjonen begrunnes blant annet med at fanene ikke var slått ut, samt at man ikke hadde nådd frem til den anviste plassen for den allmenne sammenkomsten. Nettopp voldelige opptøyer kan kun defineres i sammenheng med en allmenn sammenkomst, hvilket de her har forsøkt å slå igjennom ved å hevde at folkesamlingen ved å vike til venstre også overgikk til en allmenn sammenkomst. Det oppstår dog ytterligere et problem med det resonnementet, ettersom politiet hindret og forbød den allmenne sammenkomsten – en handling som ikke har støtte i grunnloven.

Lippens forsøker også å gjøre sitt beste for å forsvare hvorfor de valgte å pågripe og frihetsberøve 23 personer fra Motstandsbevegelsens samling, tilsynelatende helt uten anledning, mens de fra de steinkastende venstreekstremistene, som forsøkte å hindre en tillatelsegitt demonstrasjon, kun pågrep ett individ.

Pressetalsmannen påstår også at samtlige 23 individer som ble pågrepet hadde begått voldshandlinger mot politiet. En ganske oppsiktsvekkende uttalelse som beviselig er løgn, da det blant de pågrepne også fantes en journalist og to trommeslagere, samt det at dagens hendelser ble fanget på film.

Lippens påstår også at han ikke kjenner til at noen journalist med gul vest skal ha blitt pågrepet, til tross for at han selv var på plass da pågripelsen fant sted.

I en bonussamtale spør Johan Andersson samme pressetalsmann om hvorfor motdemonstrantene som brøt seg inn på politiets PL-24-område, der en person dessuten skal ha slått til en politimann, ikke er mistenkt for voldelige opptøyer. Akkurat som i tidligere samtaler avslutter Lippens diskusjonen i hast når han misslykkes med å forsvare deres handlinger.

Lytt til samtalen nedenfor: