Hjem Nyheter Politiet i Sverige korrigerer statistikk over skyteepisoder

Politiet i Sverige korrigerer statistikk over skyteepisoder

0

AVSLØRT I det svenske politiets statistikk over skyteepisoder, under første halvår, har 14 hendelser blitt ført inn i etterhånd uten kommentarer. Regjeringens retorikk om minkende antall skyteepisoder var bygget på falske tall.

Under årets første halvdel har den svenske regjeringen, som oftest representert av innenriksminister Mikael Damberg (S), omtalt de eskalerende skyteepisodene i Sverige som en «statistisk signifikant minskning» i antallet – og forklares nå å være «rekordlavt».

Politiet har blitt gratulert med den «positive utviklingen» som har blitt erklært å være en velkommen frukt av et mer «offensivt arbeid».

– Det er en kvittering på politiets offensive arbeid, kommenterte eksempelvis Damberg til SVT Nyheter.

Problemet er bare at man – bevisst eller ubevisst – har basert seg på falsk statistikk. Hittil i år har 180, og ikke 166, skyteepisoder  funnet sted i Sverige.

Noen offentlig forklaring, unnskyldning eller kommentar til feilen har innenriksministeren dog ikke bydd på.

«Korrigeringene» oppdaget av en tilfeldighet

Kriminologen Manne Gerell har avslørt at statistikken over skyteepisoder i Sverige har blitt korrigert i all hemmelighet for januar, februar, mars og april måned.

Det var når han skulle legge inn sifrene for juli at han først oppdaget revideringen.

– Nå la jeg umiddelbart merke til at tallet de hadde lagt inn for juni, som var 28 skyteepisoder, hadde blitt endret til 34. 28 er et ganske normalt nivå, mens 34 er rett voldsomt, forteller han til Aftonbladet.

Totalt 14 skyteepisoder ble plutselig sneket inn i statistikken i ettertid uten at endringene ble gitt noen oppmerksomhet eller forklaring.

Langt senere – først etter at korrigeringene av statistikken hadde nådd offentlighetens lys – følte politiet seg presset til å presentere en forklaring til endringene på sin hjemmeside, som bortforklares som «feilregning».

Andreas Fahlén, stedfortredende pressesjef hos politiet i Sverige, anser dog at etterhåndsrevidering av statistikk er noe helt naturlig:

– Det kan være at vi utreder en hendelse og finner patronhylser, og da retter vi på tallene. Videre er dette en sommereffekt under ferieperioden at det blir et etterslep, forklarer han til Aftonbladet.

Gerell understreker imidlertid overfor Aftonbladet at sletting av eksisterende statistikk, etterfulgt av en systematisk erstatning av nye tall, uten forklarende kommentarer – ikke akkurat indikerer «transparens».

Han fortsetter:

– Jeg vet ikke hvor ofte de gjør dette, eller hvorfor – i dette spesielle tilfellet spiller det en ganske stor rolle. Dels fordi juni går fra å være en «normalt dårlig» måned til en ganske voldelig. Dette betyr at de tre siste månedene har vist seg å være ganske voldelige. Dette er jo et veldig viktig spørsmål.

Alternativ statistikk taler oppriktighet

Petterssons blogg har studert forbrytelsesutredninger og domfellelser, samt opprettet en egen statistikk for de siste seks årene i Sverige, tall som kun omfatter «gjengrelaterte drap med skytevåpen»

Statistikken viser at minst 90 prosent av gjerningsmennene, siden 2015, er «innvandrere».

Tall for 2014, og tidligere år, er hentet fra offisiell statistikk.

• 2021: 25 hendelser hittil, antall drap ligger derimot på rundt 100.
• 2020: 43 hendelser
• 2019: 41 hendelser
• 2018: 45 hendelser
• 2017: 43 hendelser
• 2016: 28 hendelser
• 2015: 28 hendelser
• Stefan Löfven vinner valget og lover å bekjempe den grove kriminaliteten. Den første orkestrerte flodbølgen av migranter inntar Europa.
• 2010–14: 14 hendelser
• 2005–09: 9 hendelser
• 2000–04: 8 hendelser
• 1995–99: 7 hendelser
• 1990–94: 4 hendelser

Les også:
SVERIGE: Flere skyteepisoder i løpet av en og samme natt
Kraftig økning av dødsskytinger i Stockholm
Politiet i Malmö viser frem beslaglagte våpen

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg