Hjem Nyheter Norge Politiet klarer ikke å stoppe narkotikasalg på Telegram

Politiet klarer ikke å stoppe narkotikasalg på Telegram

TELEGRAM Politiet bekymrer seg over stadig flere lukkede chatgrupper på Telegram for salg av narkotika. Telegram nekter å overgi brukerdata til politiet.

Foto: (kombinert) Telegram FZ LLC og Norwegian Police Service, Public Domain, via Wikimedia commons.

Politiet utrykker nå bekymring over stadig flere Telegram-kanaler som opprettes for salg av narkotika. Kanalene er ikke søkbare og man må ha invitasjon for å komme inn. Politiet sliter med å komme seg inn i gruppene, og bedriften bak Telegram er ikke samarbeidsvillige. Dette skriver NRK.

Kommunikasjonsrådgiver Jonas Fabritius Christoffersen i Kripos har følgende å si om saken:

– Vi har sett en enorm økning i antall grupper som utelukkende er opprettet for distribusjon av all slags type narkotika i både større og mindre mengder, over hele landet.

En kvinne som NRK intervjuet forteller at kanalen hun følger har misvisende navn og det er ikke åpenbart at de selger narkotika. I tillegg sliter politiet med å finne ut hvem som står bak, da kanalene dukker opp hele tiden og forsvinner igjen raskt.

– Vi har erfart at det er krevende å få oversikt over det illegale innholdet på Telegram, sier Fabritius Christoffersen.

I følge Christoffersen skal Kripos ha spurt Telegram om brukerdata, men da har Telegram nektet. Telegram-sjefen Pavel Durov verdsetter personvern stort og har tidligere uttalt at Telegram skal være et fritt og usensurert alternativ.

– Telegram samarbeider ikke like smidig som Snapchat, sier Christoffersen.

Telegram har tidligere blitt presset til sensur av «hatprat», og Google og Apple skal også ha blitt forsøkt presset til å fjerne appen fra deres appbutikker.

Frihetskamp erfarer at Telegram per i dag er tilgjengelig fra både Google og Apple, men i utgaver hvor forskjellige grupper er sensurert. Man kan komme rundt problemet ved å laste ned programmet fra Telegram sine nettsider. Det finnes imidlertid annen sensur man ikke kommer rundt ved å laste ned appen fra Telegram direkte: I EU tvinges Telegram til å blokkere den russiske nyhetsbedriften RT.

Frihetskamp har en rekke Telegramkanaler å anbefale for nasjonalister og har også en liten instruksjon for hvordan man kan komme rundt sensuren til Google og Apple.