Hjem Nyheter Norge Politiet vingler om uniformsreglementet

Politiet vingler om uniformsreglementet

HOMOLOBBYEN En av Frihetskamps lesere tipset nylig redaksjonen om politiets fortsatt inkonsekvente holdning til sitt eget reglement angående bruk av uniform i homolobbyens politiske Pride-demonstrasjoner.

Politi i Oslo Pride 2016.
Politi i Oslo Pride 2016.

I «Uniformsreglement for politi- og lensmannsetaten», kapittel 1 § 17 står det følgende om bruk av uniform i politisk sammenheng og demonstrasjoner:

Politiske demonstrasjoner
Politiets uniform legitimerer politimyndighet og skal bare nyttes i tjenesten. Bruk av uniform som deltaker i politisk sammenheng, interessekonflikter, demonstrasjoner eller tilsvarende tillates ikke.

At politiet går i uniform i Pride-demonstrasjoner er ikke nytt. I år var det den 14. gangen politiet deltok i Oslo Pride, og politisjefene oppfordrer alle politidistrikt til å delta på liknende arrangementer. I fjor ble det oppstandelse da Agder politidistrikt forbød bruk av uniform i paraden under homofestivalen Skeive Sørlandsdager, grunnet festivalens politiske innhold.

Frihetskamps leser har spurt politiet om hvordan de har tenkt å straffe politimenn som bærer uniform og deltar i Pride-parader. Politiet kunne informere vår leser at uniform kan brukes i Pride-parader, men at uniformsreglementet skal følges. Her sier de altså ja og nei på én gang, i god demokratisk ånd.

Les hele svaret fra politiet her:

Vi i politiet ønsker å være en åpen og inkluderende etat både for ansatte og befolkningen. Å tillate at de som ønsker det får bære uniform i PRIDE-toget, understøtter verdiene i vår medarbeiderplattform, samt at det bidrar til det holdningsskapende arbeidet knyttet til hatkriminalitet. Det er frivillig for alle tjenestepersoner å delta i arrangementet, og det er lagt til grunn at uniformsreglementet skal følges, samt at deltakelsen skal være stilren og respektfull.

Hvis du har tips om andre myndigheters frie tolkning av eget regelverk eller eksempler som viser at loven ikke er lik for alle, kontakt gjerne redaksjonen på [email protected].