Hjem Nyheter Europa Politifolk ble drept da de prøvde å stoppe smuglerbuss fullastet med migranter

Politifolk ble drept da de prøvde å stoppe smuglerbuss fullastet med migranter

MASSEINNVANDRING To betjenter i det bulgarske grensepolitiet ble drept torsdag morgen da bilen deres ble rammet av en buss som smuglet 47 illegale migranter der bussjåføren hadde ignorert to politikontroller.

Bilde: Migranter på vei mot grensen
Foto: Kancelaria Premiera (CC BY-NC-ND 2.0)

To politifolk døde torsdag morgen i Burgas-regionen i det østlige Bulgaria da de forsøkte å stoppe en buss som smuglet inn migranter. Stanimir Stanev, visesjefsekretær i innenriksdepartementet, forteller at bussjåføren like før klokken fem om morgenen ignorerte to grensepolitikontroller for å bare kjøre videre inn i landet. Bussen var lastet opp med 47 migranter.

I stedet for å bremse før en rundkjøring, hvoretter politikontroll ventet, ble bussen kjørt i høy hastighet inn i sykkelfeltet – hvoretter den kolliderte med grensepolitibilen, en bussholdeplass og et offentlig toalett. To betjenter i det bulgarske grensepolitiet ble drept i kollisjonen mellom bussen og politibilen. Politi, nødetater og ambulanse var raskt på stedet og politiets etterforskning ble startet på et tidlig tidspunkt. Ingen migranter skal ha blitt skadet i ulykken.

Høy beredskap

Det bulgarske innenriksdepartementet og hæren skal ha økt beredskapen ved landets grenser. Da bussen ble lagt ut for salg for over en måned siden, ble den i annonsen beskrevet som «i utmerket teknisk stand». Statsadvokaten i Burgas, Georgi Chinev, beskriver bussjåførens handlinger med migranter på bussen som «en målrettet handling». Ifølge ham faller dette atferdsmønsteret definitivt ikke inn under rubrikken «uaktsomhet».

Innenriksministerens ulike teorier

Fungerende innenriksminister Ivan Demerdzhiev kommenterte først hendelsen med disse ordene:

Bussen som ble brukt til å frakte de illegale migrantene ble skrotet og hadde ingen grunn til å være i drift på landets veier.

Senere på dagen trakk innenriksministeren ut grensepolitiet som hovedansvarlig for hendelsen, da det ifølge ham ikke var pålagt dem å forsøke å stoppe bussen på den måten de gjorde. Før det hadde ministeren erklært at «smuglerne» nå har «erklært krig mot den bulgarske staten» – som har til hensikt å «reagere med full kraft». En syrer, som fikk politisk asyl i Bulgaria, vil bli varetektsfengslet i løpet av dagen, mens en annen mann er etterlyst – begge mistenkt for å være ansvarlige for hendelsen.