Hjem Nyheter Norge Politisk diskriminering og polititrakasserier på musikkfestival

Politisk diskriminering og polititrakasserier på musikkfestival

SYSTEMFORFØLGELSE En aktivist fra Sverige ble i går bortvist fra vikingmetall-festivalen Midgardsblot i Horten, fordi han bar en T-skjorte med tyrrunen.

Aktivist Daniel Olofsson fra svenske Rede 6 besøkte denne uken vikingmetall-festivalen Midgardsblot i Horten sammen med noen bekjente. Festivalen ble holdt i Borres park, hvor man har funnet et stort antall gravplasser fra jernalderen og dessuten bygget opp et historisk senter med blant annet en stor vikinghall. Slik beskrives Midgardsblot på festivalens hjemmeside:

Midgard – I Borreparken, hvor de mektige høvdingene hos de norske vikingene bodde, holdt gjestebud og avled. Vi inviterer deg til et tredagers blot med høy metallmusikk og ekte vikinger på historisk grunn. Noen av verdens ledende metallband vil entre Midgardsblot-scenen og dere er alle kalt til vikingenes verden med enestående konserter i unike og historiske omgivelser!

Olofsson, som også er skribent for Nordfront, forteller at han på fredag ble konfrontert av en av arrangørene, som sa han følte «ubehag» ved at Olofsson bar en T-skjorte med Motstandsbevegelsens symbol og hevdet han hadde utført en seiershilsen på festivalområdet.

– Han mente jeg hadde utført noen slags seiershilsen, ettersom jeg hadde strekt ut armen med neven i været under en konsert. Jeg anså at hans klager var ganske overdrevne, men av respekt for festivalen gikk jeg med på å bytte T-skjorte og lovet å holde styr på mine armer resten av festivalen.

Under konserten ble det registrert mange ulovlige hilsener.

Olofsson forteller at han byttet til en T-skjorte med Burzum-motiv, og ante fred og ingen fare da han på lørdag ble overrumplet av tre vakter.

– Mens jeg spiste middag kom tre vakter frem og ønsket å diskutere noe. Jeg spurte om jeg kunne spise ferdig maten, men de forklarte at jeg fikk spise etterpå. De eskorterte meg så ut av festivalområdet, etter jeg hadde bekreftet at det var jeg som bar en T-skjorte med en tyrrune på, hvor politimenn stod og ventet.

Runetegn er ikke ønskelig på vikingfestivalen.

Utenfor forklarte politimennene at arrangørene opplevde Olofssons nærvær som «ubehagelig», og refererte til T-skjorten og den påståtte armbevegelsen.

– Jeg forsøkte å forklare til politiet at jeg løftet armen under en konsert, og at jeg er klar over hva en seiershilsen er og at det i Sverige til og med er ulovlig. Politiet mente det ikke spilte noen rolle.

Armbåndet ble umiddelbart avklipt og politiet forklarte at han ikke var velkommen på festivalområdet, eller i Norge, og at han ville havne i fengsel om han tok seg tilbake inn på området.

Olofsson forteller videre at politiet ønsket å se hans legitimasjon, noe som han umiddelbart ikke klarte å finne ettersom han måtte pakke sammen sine saker i all hast da politiet skulle kaste ham ut. Politiet måtte så dra fra stedet, og en sikkerhetsvakt ble igjen og fotograferte hans førerkort så fort han fant det.

Sikkerhetsvakten, som het Kenneth, fortalte at han arbeidet for Event Security Norway, og bekreftet overfor Olofsson at han ble kastet ut av festivalen på grunn av sitt politiske ståsted. Olofsson og hans venner ble senere hentet av organisasjonskamerater fra Rede 1 som ordnet med transport, mat og tak over hodet.

Kontaktinformasjon for Midgardsblot finnes HER. Deres Facebook-side finnes HER.