Hjem Nyheter Europa Politisk rabalder i Romania – EU i tvil om landets evne til...

Politisk rabalder i Romania – EU i tvil om landets evne til å lede EU-formannskapet

ROMANIA EUs ekspansjon østover er ikke uten problemer. Romania, som for denne perioden har tatt over formannskapet i EU, mangler tillit, og landets regjering er kritisk til EUs behandling av landet.

Romanias statsminister Viorica Dăncilă til venstre, Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker til høyre. Foto: AP

Ledelsen av formannskapet i EU går på rundgang og byttes hver sjette måned. Fra januar 2019 er det Romanias tur, men både landets president og EU selv er i tvil om Romania evner oppgaven. Én av årsakene er hva EU anser er den veldig høye korrupsjonen i landet, men Romanias regjering er også kritisk til hvordan Romania blir ansett som et annenrangs land i unionen.

– Romania er under spesiell EU-overvåkning. Romania behandles som et annenrangs land av visse EU-representanter, sier Mihai Fifor fra regjeringspartiet ifølge AP.

Romania fikk medlemskap i EU i 2007, men er under spesiell overvåkning grunnet anklager om korrupsjon. Anti-korrupsjonspåtalemyndigheten, som har fengslet mange for korrupsjon, har for stor makt, ifølge den sosialdemokratiske regjeringen. Den tidligere lederen for anti-korrupsjonspåtalemyndigheten, Laura Codruta som ble hyllet av EU, ble selv avskjediget etter korrupsjonsanklager.

At landet heller ikke er med i Schengen-samarbeidet, er et ytterligere irritasjonsmoment for regjeringen, som bidrar til følelsen av annenrangs behandling.

Sosialdemokratenes leder, Liviu Dragnea, som selv har blitt dømt for korrupsjon, mener «tusener av rumenere» har blitt uregelmessig fengslet av anti-korrupsjonspåtalemyndigheten og er en pådriver for å endre lovverket for å gi amnesti til tidligere korrupsjonsdømte politikere.

– Jeg har mine tvil om regjeringen i Bucuresti vil være i stand til å lede EUs formannskap på en ordentlig måte dette halvåret, uttalte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i et intervju med Welt am Sonntag, dager før Romania tok over formannskapet i EU.

Denne holdningen deler Romanias president Klaus Iohannis, som statsministeren Viorica Dăncilă har kritisert for å representere landet overfor EU – en jobb hun mener tilfaller regjeringen. Liviu Dragnea har også uttalt at han ønsker å straffeforfølge presidenten for forræderi for uttalelser om landets evner til å lede formannskapet.