Hjem Nyheter Norden Pollenallergi har eksplodert i vestlige land

Pollenallergi har eksplodert i vestlige land

HELSE: Det er i dag over dobbelt så mange som er allergiske mot pollen som på 70-tallet. Ifølge Astma- og allergiforbundet kan noe av forklaringen ligge i at folk oppholder seg langt mer inne.

caucasian woman is wearing a gas mask

Det er i Norge i dag cirka én million pollenallergikere. På 70-tallet var antallet rundt halvparten av dette. Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker og seniorforsker i Astma- og allergiforbundet, forteller at økningen kan sees også ellers i verden, men stort sett bare i vestlige land. Ifølge Ramsfjord kan noe av forklaringen være at særskilt barn og unge oppholder seg mye inne.

– Det kan være mange årsaker til det. Mange barn og unge er mer utsatt i dag fordi de oppholder seg så mye inne. Det kan låte paradoksalt, men fordi de blir skjermet for eksponering for pollen, utvikler ikke kroppen sin egen motstandskraft. De blir mer sensitive og mindre robuste.

Woman sneezing with tissue in meadow

En annen forklaring, forteller Ramstad, er at man i dag bruker langt mer antibiotika som skjermer kroppen mot infeksjoner, men også gjør kroppens forsvarsmekanisme dårligere.

Den siste faktoren som også kan spille inn, ifølge Ramstad, er et endret kosthold – han peker på blant annet et økende inntak av ferdigmat og sukker.

Kilde:
Dobbelt så mange pollenallergikere som på 70-tallet