Hjem Nyheter Europa Polsk prest: «For jøder er sannhet hva som helst som tjener deres...

Polsk prest: «For jøder er sannhet hva som helst som tjener deres interesser»

POLEN Jødiske organisasjoner har blitt opprørte over en polsk katolsk prests meninger om jøder.

Polske jødiske foreninger anklager nå Henryk Zielinski for hatkriminalitet. Zielinski er katolsk prest og sjefredaktør for den katolske publikasjonen Idziemy (Ung.: «Vi er på vei», red. anm.). Det var i det polske TV-programmet Journalistiske salongen som ble sendt den 24. februar han sa at jøder har sin egen oppfatning av hva som er sannhet. Sannhet for jøder er hva som tjener Israels interesser, sa Zielinski.

– Jøder har et helt annerledes verdisystem, en annen oppfatning av hva som er sannhet. For jøder er sannhet noe veldig fleksibelt, sa han.

– For [hvite] polakker korrelerer sannhet og fakta, men for jøder innebærer sannhet noe som bekrefter [deres] oppfatning av hva som er fordelaktig [for jødene].

– Hvis en jøde er religiøs, betyr sannhet det som [deres] Gud vil ha. For sekulære jøder er sannheten subjektiv eller hva som helst som tjener Israels interesser, fortsatte Zielinski.

En paraplyorganisasjon for jødiske forsamlinger i Polen har anmeldt Zielinski med henvisning til lover som angir at «mediesendinger eller andre offentlige uttalelser ikke får propagere for ulovlige aktiviteter […] og får ikke ha et innhold som vekker hat eller diskriminerer noen på bakgrunn av rase, handikapp, kjønn eller nasjonalitet».

Den jødiske paraplyorganisasjonen raser også mot TV-ankeret Michal Karnowski for at han ikke sa imot Zielinski.

TV-innslaget handlet om Zielinskis kritikk mot jødiske hjelpeorganisasjoner, som han hevdet at ofte under en fasade av veldedighet benytter seg av skjult og subversiv politisk virksomhet. Samtalen dreide seg hovedsakelig om den kritiserte Rudermanstiftelsens (Ruderman Family Foundation) virksomhet.

Rudermanstiftelsen produserte nylig en hatefull reklamefilm for boikott av Polen. Stiftelsen oppfordrer i reklamefilmen omverden til å bryte sine diplomatiske forbindelser med landet. Filmen var en protest mot et nylig fremlagt lovforslag om at det skal bli forbudt å kalle Tysklands arbeidsleiere under andre verdenskrig for polske dødsleiere. Som Frihetskamps søsterside Nordfront tidligere har rapportert ble den kampanjen et tilbakeslag for den jødiske hatorganisasjonen Rudermanstiftelsen.