Hjem Nyheter Polsk redaktør tiltalt for «fascisme»

Polsk redaktør tiltalt for «fascisme»

1

YTRINGSFRIHET I EU-landet Polen tiltales nå sjefsredaktøren for en nasjonalistisk avis for å ha uttrykt meninger som staten anser å være ulovlige.

Grzegorz Cwik.

Grzegorz Cwik er sjefsredaktør for avisen «Szturm» som er en nasjonalistisk avis som gis ut månedlig i Polen. På onsdag i forrige uke utførte sikkerhetspolitiet en husransakelse hjemme hos Cwik og fremstilte ham for en politijurist som tiltalte ham for å ha fremmet «fascisme» og «rasisme».

I en uttalelse til Nordfront forklarer Cwik saken. Hans polske kamerater har også startet en innsamling for dem som vil forsvare den polske ytringsfriheten, da tiltalten har ført til utgifter til kausjon og ansettelse av en forsvarsadvokat.

Lenke til innsamlingen:

https://zrzutka.pl/gf44eu

Uttalelse:

Jag har vært nasjonalist i mange år. Med mitt nåværende politiske miljø, det månedlige magasinet «Szturm», har jeg vært assosiert siden 2016. Fra første begynnelse var vårt ideologiske arbeid – journalistikk og andre aktiviteter – basert på radikal og moderne nasjonalisme. Vi forkastet sjåvinisme til fordel for samarbeid mellom Europas nasjoner, i stedet for kapitalisme etterstrever vi syndikalisme og nasjonal solidaritet. Vi bekjemper kapitalisme, liberalisme og flerkultur, de økologiske idéene og kampen mot den globale oppvarmingen står oss også nær.

Samtidig er vi ofte kritiserte av myndighetene – styrt av Lov og rettferdighet (PiS), et parti som jobber for korrupsjon, nepotisme, innvandring av fremmede folkeslag og servilitet overfor USA og Israel. Derfor har vi i flere år blitt konstant forfulgt av etterretningstjenesten, retten og politiet. Represjonen rammer oss regelmessig i forkant av Selvstendighetsdagens marsjer i form av husransakelser og arrestasjoner.

For noen dager siden, på onsdag, brøt agenter fra Den indre sikkerhetstjenesten (ABW) seg inn i min leilighet igjen, utførte en husransakelse og førte meg deretter til påtaleansvarlig. Der ble jeg tiltalt for brudd mot Artikkel 256 i den polske straffeloven: fremming av fascisme og rasehat. Beviset sies å bestå av bøker publisert av vårt fellesskap og klistremerker.

Denne forfølgelsen er ment å avskrekke oss fra å bedrive vår virksomhet gjennom høye kostnader: kausjonen jeg ble tvunget til å betale er 5000 PLN [tilsvarende 11 000 kr], pluss nesten dobbelt så mye for en advokat som trengtes for at jeg ikke skulle bli igjen i arresten frem til rettssaken. Vi huser ingen tvil om at sannheten er på vår side, og det er vår største motivasjon. Vi vil takke alle for deres solidaritet og hjelp.

Å verne naturen er en «hatforbrytelse»

En av «forbrytelsene» Cwik er tiltalt for er klistremerket her til høyre.

Teksten på klistremerket lyder «Vi ødelegger kapitalismen, før kapitalismen ødelegger vår planet». Dette anses altså å være et fascistisk budskap eller å gi uttrykk for hat mot en rase eller etnisk folkegruppe.

Foruten klistremerket baserer tiltalen seg på en antologi med artikler fra magasinet «Szturm» samt noen andre bøker som gruppen har gitt ut.

Det utifra liberal synsvinkel mest kontroversielle materialet Cwik tiltales for er formodentlig to bøker fra en av gruppens forfattere som skrev en bok i to deler med tittelen «De vitenskapelige fundamentene for etnonasjonalisme».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Vi må ikke være i tvil; enhver som hevder at hvert land må ivareta og sette egne( etniske ), innbyggere først, vil bli stemplet som «nazi»; kfr det som skjer med Alliansen, SIAN, osv. Selv om vedkommende uttrykkelig avgrenser seg til å være nasjonalist(eller verre; etnonasjonalist), vil stemplet komme, og PK-folk i media vil hamre inn budskapet. Er du nasjonalist er du hatefull, rasist, fascist og nazi, i den rekkefølgen. Våre motstandere har bare merkelapper som dette, ingen kunnskaper og argumenter. Det er det vi som har!