Hjem Nyheter President Trump benådet flere jøder med koblinger til Aleph-instituttet

President Trump benådet flere jøder med koblinger til Aleph-instituttet

JØDESPØRSMÅLET Den forrige amerikanske presidenten benådet flere jøder som har vært assosiert med Aleph-instituttet.

I desember måned benådet president Donald Trump flere jøder med koblinger til den jødiske organisasjonen Aleph-instituttet. Organisasjonen ble grunnlagt for mer enn 40 år siden av rabbi Sholom Lipskar, som tilhørte den ortodokse jødiske Chabad-Lubavitch-bevegelsen. I bevegelsen var rabbi Menachem M. Schneerson en forgrunnsfigur. President Trumps svigersønn Jared Kushner er medlem i Aleph-instituttet.

Philip Esformes ble benådet av President Trump i desember 2020 etter å ha blitt dømt for å ha underslått 1,3 milliarder dollar fra det amerikanske og statlige helseforsikringsprogrammet Medicare. Philip Esformes begynte å donere penger til Aleph-instituttet etter at han ble tiltalt for underslag.

Sholom Rubashkin fikk sin straff benådet i desember 2017 etter å ha blitt dømt for blant annet hvitvasking. Shalom Rubashkin drev dessuten et stort koscherslakteri i staten Iowa som brøt mot reglene om humane slakteriforordninger. Blant de ansatte på slakteriet var mange uten lovlig opphold, og mange av dem var dessuten mindreårige. Sholom Rubashkin donerte også penger til Aleph-instituttet.

Ronan Nahmani ble benådet i august 2019. Ronan Nahmani var en dømt narkotikasmugler fra Israel. Jared Kushners far, Charles Kushner, ble benådet av president Trump i desember 2020.

Charles Kushner var dømt fra skattesvik, mened og ulovlige donasjoner. Charles Kushner var også en donator til Aleph-instituttet. Mark A. Shapiro og Irving Stitsky ble benådet av president Trump i desember 2020. Begge ble dømt i 2010 til hver sin straff på 85 år i fengsel etter å ha underslått 23 millioner dollar i ulovlige eiendomsforretninger. De solgte eiendommer de ikke eide. Da de ble benådet sa Det hvite hus i en offentlig uttalelse at den ble støttet av Aleph-instituttet.

President Trump benådet ikke Julian Assange og Edward Snowden. Det var et stor svik for mange som støttet og stemte på Trump.