Hjem Nyheter Europa Pridefestival avlyses i Georgia etter voldelige demonstrasjoner

Pridefestival avlyses i Georgia etter voldelige demonstrasjoner

1

GEORGIA LHBTP-aktivister i Georgia har avlyst et arrangement etter at deres kontor ble stormet av protesterende nasjonalister.

Journalister og LHBTP-aktivister i Georgia hovedstad Tbilisi har blitt angrepet av lokale nasjonalister i forkant av et planlagt pridetog i byen. Dette har fått byens homolobbyister til å avlyse arrangementet, rapporterer BBC.

«Vi kan ikke risikere menneskeliv og gå ut på gaten», ga Tbilisi Pride som forklaring.

Tbilisi Pride hadde planlagt fem dager med arrangementer, men beklaget seg på mandag over at myndighetene «ikke bare mislyktes med å sikre tryggheten til queerfellesskapet og [deres] sympatisører, men å aktivt ha hindret utøvelsen av møtesfriheten».

Minst 20 journalister skal ha blitt skadet, og et LHBTP-flagg ble brent på gaten.

I en felles uttalelse mandag oppfordret EUs, Storbritannias, USAs og en rekke andre lands ambassader georgiske myndigheter om «å handle raskt for å beskytte de som utøver sin konstitusjonelle rett til ytrings- og møtesfrihet, å beskytte journalister som utøver pressefrihet, og å åpent fordømme vold».

Det georgiske innenriksdepartementet oppfordret tidligere Tbilisi Pride til å avlyse av sikkerhetsgrunner, mens statsminister Irakli Gharibasjvili beskrev arrangementet som «uakseptabelt for en stor del av det georgiske samfunnet».

En annen aktivistgruppe mener at regjeringen ikke kunne tilby trygghet for aktivister og journalister, og således var «ansvarlige for dagens vold».

Georgias ortodokse kirke, som sterkt motsetter seg LHBTP-aktivister, har manet til en åpen sammenkomst for bønn mot pridetoget.

Selv om georgisk lov beskytter seksuelle avvikere ses disse i praksis med relativt stor skepsis i Georgia, hvis kultur lenge har vært konservativ.

I 2019 gikk nasjonalister med i demonstrasjoner mot premieren av Georgias først LHBTP-film i Tbilisi.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Gunn Rakel Basmen
Gunn Rakel Basmen
10 måneder siden

Godt å se at noen reagerer på denne galskapen (homo/pedo-feiringen) og at det virker (tilsynelatende) i riktig retning. Det er altfor mange land som blindt aksepterer dette kvalme narrativet, og forsøker å irettesette dem som er skeptiske eller rett ut imot «pride»