Hjem Nyheter Prins Charles: – Håper en amerikansk president tar seg av den jødiske...

Prins Charles: – Håper en amerikansk president tar seg av den jødiske lobbyen

SIONISME Den engelske kronprinsen fikk ny innsikt i Israel-Palestina-konflikten etter et besøk i Midtøsten for 30 år siden. Dette ifølge en gammel korrespondanse som nå har lekket, der tronarvingen også uttrykker forhåpninger om at en amerikansk president skal ta seg av den jødiske lobbyen.

Prins Charles. Foto: Dan MarshCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Da den engelske tronarvingen prins Charles besøkte Midtøsten i 1986 forsøkte han blant annet å lese Koranen, og hevdet å ha fått en bedre forståelse av islam og hvordan araberne tenker. Dette ifølge en korrespondanse fra samme tid, som nå har lekket ut i engelske medier.

Mer bemerkelsesverdig er dog hans kommentar om den jødiske skurkestaten Israel og konfliktene som har oppstått i Midtøsten siden den ble dannet.

«Nå har jeg dessuten begynt å forstå deres [araberne] syn på Israel. Har aldri innsett at de ser på landet som en amerikansk koloni», skriver kronprinsen og fortsetter: «Jeg forstår nå at både arabere og jøder opprinnelig er et semittisk folk, pluss at det er tilstrømninger av utenlandske, europeiske jøder (særskilt fra Polen, sier de), som har bidratt til å skape store problemer.»

Prins Charles skrev også at han forstår at det er komplekse problemstillinger, men spør seg også retorisk hvordan terrorisme skal kunne forsvinne om man aldri går til roten av problemet.

«En amerikansk president vil sikkert ha mot til å stå opp mot den jødiske lobbyen i USA? Jeg er naiv, antar jeg», avslutter kronprinsen brevet.

Prins Charles’ korrespondanse

Det tredve år gamle brevet har nok opprørt den jødiske lobbyen, som fremfor alt missliker at den engelske tronarvingen anvender seg av nettopp ordet «den jødiske lobbyen». Stephen Pollard, som er redaktør for Jewish Chronicle Weekly, er en av jødene som offisielt har beklaget seg over kronprinsens korrespondanse.

— Hans synspunkter er den absolutt klassiske arabiske oppfatningen av problemene i Midtøsten, mener Pollard.

En talsmann for prins Charles har senere sagt at brevet ikke reflekterer «prinsens eget syn på det arabisk-israelske spørsmålet», og mener at det snarere skal tolkes som en representasjon av «de menneskers syn som han møtte på sin reise», og at prinsen «bare delte argumenter med en gammel venn, i et forsøk på å forbedre sin forståelse».

Kilde:
Brittisk kronprins: »Hoppas någon amerikansk president tar sig an judelobbyn!»