Hjem Nyheter Professor: «Mindre vanlig enn før at jøder baker festbrød med menneskeblod»

Professor: «Mindre vanlig enn før at jøder baker festbrød med menneskeblod»

JØDISK KULTUR En egyptisk professor sa på TV i helgen at visse jøder fortsatt baker matzah-brød med menneskeblod til høytiden pesach.

Matzah, et festlig brød.

I forkant av den jødiske «påsken», pesach, baker jødene gjerne festbrødet matzah; et tynt ugjæret brød.

I det egyptiske TV-programmet Blå linjen den 13. juli ble det sendt et intervju med Fouad M. Abdel Waheb, professor i hebraisk ved King Saudi University.

Under intervjuet forklarte Waheb at jødene tradisjonelt baker det spesielle festbrødet med mel og menneskeblod, rapporterer Jerusalem Post.

Før var dette vanlig blant jøder, men i dag er det bare de ultra-ortodokse jødene som baker brødet på denne tradisjonelle måten, sa Fouad M. Abdel Waheb.

– Ved Gud, jeg vet ikke hvor de får blodet fra, sa professoren. Jeg tror at det skjer gjennom jødiske ofre eller en slags blodgivningsdonasjon for å kunne bake det.

Han la til at det er usunt å spise menneskeblod.

Jerusalem Post tilbakeviser påstandene. Men jøden Ariel Toaff, professor i jødisk renessanse- og middelalderhistorie ved universitetet Bar-Ilan i Tel Aviv, publiserte i 2007 boken «Blood Passover» som blant annet viser den historiske forekomsten av blodbrødet. Boken handler om jødiske ritualmord i Europa under renessansen og middelalderen.

Materialet til boken har kommet gjennom Toaffs studier av originaldokumenter på engelsk, fransk, tysk, italiensk, latin, hebraisk og jiddisch.

Da boken ble publisert vakte den en storm av protester, blant annet fra den jødiske lobby- og forfølgelsesorganisasjonen ADL. Opplaget ble trukket tilbake og boken finnes nå bare på internett.

Nordfront kan man se et utdrag av intervjuet med Fouad M. Abdel Waheb.