Hjem Nyheter Norge Propagandister opprørt over NRK-serie som de mener er for nyansert

Propagandister opprørt over NRK-serie som de mener er for nyansert

6

INNENRIKS NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» har opprørt ettersom nordmenn som kjempet mot bolsjevismen har fått komme til tale i serien.

Med Waffen-SS og Den norske legion mot en felles fiende. Front mot Bolsjevismen.

NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» har premiere på tirsdag. Dokumentarserien har opprørt subjektive historikere og forskere ettersom serien inneholder intervjuer med nordmenn som kjempet på Quislings side, mot bolsjevismen, under andre verdenskrig. Serien er derfor blitt for nyansert i henhold til deres egen smak.

– Det vi ikke trenger nå, er en serie som i forsøk på å forstå motivasjonen til norske frontkjempere, ender opp med å bli et ukritisk mikrofonstativ, og lar dem presentere sin parfymerte framstilling for å legitimere sine valg, sier seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland, til Dagbladet.

Les også: Hvorfor kom 9. april 1940? – Forord

Sammen med andre forskere og historikere som ofte har problemer med å forholde seg objektive når det kommer til andre verdenskrig, har også Emberland fått komme til tale i serien. Emberland er dog ikke fornøyd med resultatet.

«Slik denne serien er blitt, ønsker jeg overhodet ikke å bidra til å legitimere den ved mitt nærvær!», skriver Emberland i et innlegg på Facebook.

En annen historiker, Lars Borgersrud, fikk også muligheten til å komme til tale i dokumentarserien. Men etter å ha sett resultatet er han opprørt over at han ikke har fått muligheten til å manipulere resultatet nevneverdig i ettertid.

– Vi fikk se utkastet for to uker siden. Da var det ikke lenger mulig å påvirke resultatet nevneverdig. Jeg hadde ikke medvirket hvis jeg visste at det skulle bli sånn som det ble, sier han.

Emberland mener det er synd at norske frontkjempere tillegges like stor vekt som han selv.

– De norske Waffen-SS-frivilliges egne fortellinger i ettertid tillegges like stor vekt som den samlede forskningsbaserte kunnskapen vi i dag sitter på, om deres bakgrunn, motiver og handlinger. Det er en slik falsk balanse som opprettes her, forteller en opprørt Emberland.

Emberland forteller overfor Dagbladet at det er blitt gjort noen endringer i dokumentarserien basert på deres klager.

ET MER NYANSERT BILDE

Ikke alle deler Emberland og Borgeruds syn på dokumentarserien. I en e-post til Dagbladet skriver historiker Knut Flovik Thoresen at det er positivt med et mer nyansert bilde:

– Jeg tror nesten folk får se serien og bedømme selv. Jeg registrerer at mange mener mye uten engang å ha sett serien. Det deltar sju kompetente faghistorikere i serien, som alle får uttale seg. Personlig synes jeg ikke serien ukritisk formidler kun frontkjempernes versjon, jeg registrerer at et par av de andre historikerne har et annet syn på dette, og det må være greit.

– Selv mener jeg at serien får fram mangfoldet i synet på frontkjempernes historie og den forskjellige tolkingen av kildene. Et historiefaglig mangfold er svært viktig for en bred og god fagdebatt, og ingen av oss kan ta eierskap på historien. Historiefaget er ingen eksakt vitenskap, spesielt når det kommer til fortidas aktørers motivasjon, avslutter han.

Les også:
Nasjonalsosialisme

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Det er på høy tid at antibolsjevistene, som frontkjempere, får fortalt sin historie i offentligheten, og gitt sin motivasjon for valget de tok. Sertifiserte kosher»historikere» som HL-Emberland prøver frenetisk men forgjeves å opptre som portvokter for den offentlige historieskrivningen, som endelig – 70-80 år siden krigen – kan bli korrigert på viktige punkt og ikke bare reduseres til enkle motsetninger mellom «nazistene» og «gode nordmenn», og selvsagt ikke bare dreie seg om de stakkars «norskejødene» og «det norske holocaust», iflg filosemittiske Marte Michelet, med god hjelp fra HL-senteret.

Kim Larsen
Kim Larsen
1 år siden

Er sånne historikere som vil skrive mein kampf på nytt med kommentarer på alt mulig i margen.

Hitler sier en ting å i margen sutrer de å sier nei dette tok han feil av og bla bla.

Historikere som skal styre alt. Jeg kan ikke fordra sånne folk.

Gjallarhorn
Gjallarhorn
1 år siden

Å legge ord i munn og bedrive historieforfalskning er hva disse propagandister gjør. De er redd for at den andre side skal få komme til og således gi seerne en aha-opplevelse. Deres oppgave i livet har blitt å forhindre sannheten fra å komme til overflaten.

Hvit Ungdom
Hvit Ungdom
1 år siden

På tide med en slik serie, hvor folk får høre en annen historie enn hva den Venstre radikale historie læreren har fortalt dem… Jeg lærte blant annet at Norges eneste håp var gjennom ren kommunisme av min lærer som sympatiserte med NKP åpent.

Moderne kjetter
Moderne kjetter
1 år siden

Å ta eierskap på historien – ja, det er nettopp det «forskeren» Terje Emberland med sin åpenbare politiske agenda forsøker. Og nå er fyren sint og bitter fordi han føler han ikke i stor nok grad fikk kontrollere hva slags perspektiver nordmenn blir gitt gjennom denne serien.

HL-senteret går inn for å være et slags psykologisk maktsentrum i Norge, der de sitter i sin moralske høyborg og «forsker» på enhver som er i opposisjon til dagens internasjonale, antieuropeiske globalistregime. Nordmenn skal holdes nede som folk og stå i kollektiv gjeld til jøder og «minoriteter», for evig og alltid.

Anders Jonsson
Anders Jonsson
1 år siden

Dessa män är naturligtvis hjältar.

Det är JUDE-makten som styr över alla nordiska och alla vita länder efter år 1945.

Och denna JUDE-makt är kriminell sinnessjuk och pervers och en dödsfiende till vårt nordiska folk.

**** seger! 👌