Hjem Nyheter Prøvde å smugle eksplosiver til Russland i religiøse ikoner

Prøvde å smugle eksplosiver til Russland i religiøse ikoner

RUSSLAND Russiske FSB har fanget opp en forsendelse med eksplosiver smuglet i russisk-ortodokse ikoner ved den latviske grensen. Ifølge russiske myndigheter var det nok sprengstoff til å ta ned en femetasjes bygning.

Eksplosiver ble gjemt i religiøse ikoner.
Foto: FSB.

Tirsdag stoppet russiske sikkerhetstjenester et kjøretøy ved den russisk-latviske grensen med et stort antall russisk-ortodokse ikoner. Ifølge FSB kjørte kjøretøyet fra Ukraina gjennom Romania, Ungarn, Slovakia, Polen og Litauen før det til slutt forsøkte å komme inn i Russland via Latvia.

Inne i ikonene ble det funnet ti kilo «høyindustrielle» eksplosiver, 91 elektroniske detonatorer og deler av en rakettkaster.

Dmitry Belotserkovsky, sjef for det russiske innenriksdepartementets forensiske senter i Pskov-regionen, sa i en kommentar at stoffet heksogen ble funnet i ikonene. Heksogen er betydelig sterkere enn trotyl (TNT) og har en så følsom forbrennings- og detonasjonshastighet at det vanligvis må blandes med voks.

– Mengden eksplosiver var nok til å sprenge en femetasjers boligblokk, sier Belotserkovskij.

I en video publisert av FSB sier den arresterte sjåføren at han bare visste at han var på vei til Moskva.

– Jeg var på vei mot russisk territorium, mot byen Moskva, der lasten skulle losses, sier den mistenkte i videoen.

Russland har trappet opp sikkerheten siden terrorangrepet på rådhuset Crocus i Moskva 22. mars, der tungt bevæpnede menn skjøt ned et stort antall sivile konsertgjengere. Russiske myndigheter hevder en ukrainsk tilknytning til Moskva-angrepet, selv om de i skrivende stund ikke har kunnet legge frem noen avgjørende bevis.