Hjem Nasjonal kamp Aktivisme PST truet med trakassering og utvisning fra landet!

PST truet med trakassering og utvisning fra landet!

1984 Politiets sikkerhetstjeneste truet nylig en av Motstandsbevegelsens redesjefer med utvisning fra landet og trakasserier.

nyberg_pst

Sjefen for Motstandsbevegelsens Rede 1, Tommy Nyberg, ble torsdag morgen oppsøkt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) utenfor sin bolig på Østlandet. Hensikten med besøket var å prate med Nyberg om hans engasjement i organisasjonen og gjennom trusler få ham til å forlate bevegelsen.

PSTs agenter erkjente i sin samtale med Nyberg at han ikke hadde gjort noe som helst ulovlig og at forenings- og forsamlingsfriheten fortsatt var gjeldende i Norge. Til tross for dette insisterte de på at Nyberg skulle «slutte med det han holdt på med» og tilbød seg også å «hjelpe ham ut av det». Dersom han ikke gjorde dette, kunne han risikere å bli kastet ut av landet (ettersom han er en svensk statsborger) og ytterligere trakassert av sikkerhetstjenesten.

Frihetskamp har tatt en prat med Tommy Nyberg for mer informasjon om hendelsen.

Hei, Tommy. Hvordan går det? Vi har forstått det slik at du har hatt celebert besøk i dag?

Hei, jo takk bare bra! Ja, jeg hadde et lite «surprise-party» som ventet på meg da jeg skulle reise til jobben.

Kan du gi oss en liten oppsummering og kanskje noen interessante detaljer?

Da jeg skulle reise til jobben, ved klokken 06.30, så ble jeg kontaktet av to personer, en mann og en kvinne. De sa at de var fra politiet og at de lette etter en person. «Hvem da», spurte jeg, men dette kunne de ikke avsløre. Deretter krevde de at jeg legitimerte meg. Etter å ha fulgt «politiets» oppfordring sa de at personen de lette etter var meg, hvorpå de presenterte seg som PST i stedet.

På dette tidspunktet tok jeg frem min mobil for å ta noen bilder, men dette sa de var forbudt. Jeg svarte med at dette var et offentlig sted, men fikk til svar at de ikke var offentlige personer og at det da var forbudt å fotografere på offentlig plass.

Jeg spurte så om jeg var mistenkt for noe kriminelt, noe de sa jeg ikke var. De hadde dog hørt snakk om at jeg var en leder, uten å nevne tilknytning til noen organisasjon. Til den påstanden hadde jeg ingen kommentar, og sa at jeg ikke ønsket noe kontakt med de, ettersom jeg ikke er mistenkt for noe lovbrudd.

De informerte meg om at samtalen var helt frivillig, og sa: «Vi vil at du skal slutte å gjøre det du gjør, for vi ønsker ikke at dere skal vokse og bli flere.» Ettersom jeg jeg ikke var mistenkt for noe kriminelt, følte jeg den oppfordringen var noe diffus. Jeg spurte de om det fortsatt var forenings- og forsamlingsfrihet i Norge. Dette bekreftet de.

Jeg svarte så at jeg ønsket å avslutte den ufrivillige samtalen, ettersom jeg hadde en jobb å gå til. Til dette svarte de at dersom jeg ikke sluttet med hva jeg gjorde, så risikerte jeg å miste mitt opphold i landet. «På hvilket grunnlag da?», spurte jeg, uten å få svar. «Jobber du?», spurte de. Ettersom jeg stod i arbeidsklær, kunne jeg ikke tolke spørsmålet som noe annet enn en trussel om at jeg skulle risikere å miste jobben på grunn av tankekriminalitet.

«Det dere driver med er rene trakasserier», svarte jeg. Dette nektet de for, og sa at dersom jeg ønsket meg ut av bevegelsen, så kunne de hjelpe. «Se på disse gråe hårene», sa jeg og pekte på mitt hode. «Tror dere at dere prater med en 20-åring som bor hjemme hos mamma?».

De truet deretter med ytterligere trakassering dersom jeg ikke «sluttet med det jeg gjorde». «Gjør dere det, så kontakter jeg advokat og anmelder dere for trakassering», svarte jeg. Dette oppfordret de meg til å ikke gjøre, da de «ønsket å spare meg for en masse unødvendig arbeide». Etter dette ble samtalen avsluttet.

Har du hatt besøk av PST tidligere?

Nei, dette var første gang de har besøkt meg personlig.

Hvordan er Rede 1s erfaring med PST? Er det vanlig med trakassering fra systemet?

Flere av oss har opplevd lignende situasjoner. De har et modus operandi som går ut på trusler og trakassering. Finnes det barn inn i bildet, så er det ikke usannsynlig at de forsøker å samarbeide med barnevernet for å forsøke å bruke barna som pressmiddel.

PST

PST truet altså helt åpent med å fortsette å trakassere deg og potensielt utvise deg fra landet, dersom du ikke avsluttet ditt politiske engasjement. Dette til tross for at du ikke hadde gjort noe ulovlig. De sa ingenting om hvorfor de ønsket du skulle «slutte»?

Nei, ikke i det hele tatt. Men når de går etter et manus, så blir det komplisert for dem når det kommer spørsmål som går utenfor det.

Hva hender nå da, skal du hoppe av, la håret gro og bli en omreisende antirasistisk foreleser på landets ungdomsskoler?

Haha, nei, men jeg skal kanskje la skjegget gro ettersom vinteren er på vei. Omreisende ja, men ikke antirasist. Neste på skjemaet nå er Stockholm den 12. november til demonstrasjonen under parolen «Stopp fremmedinvasjonen!». Oppfordrer samtlige lesere til å ta seg dit. Det kommer til å bli en mektig opplevelse, og for de som aldri har deltatt i en demonstrasjon før så lover jeg at det blir en positiv overraskelse. Varmen og styrken i våre rekker er uslåelig.

Det var godt å høre! Da takker vi for at du ville stille opp på et intervju og avslutter med å oppfordre deg til å skaffe en diktafon, slik at du kan dokumentere eventuell fremtidig trakassering som du kan videreformidle til din advokat og som vi kan publisere på Frihetskamp. 

Ingen dårlig idé, takk for tipset!