Hjem Nyheter Putin: «Alt snakk om russisk felttog mot vest er tull!»

Putin: «Alt snakk om russisk felttog mot vest er tull!»

MILITANT GLOBALISME Den russiske presidenten reagerte onsdag på det han ser som vestlige regjeringers skremselspropaganda mot egen befolkning.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Flere vestlige ledere, som USAs forsvarsminister Lloyd Austin, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy og Frankrikes minister for europeiske anliggender Jean-Noël Barrot, har den siste tiden forsøkt å oppnå en fortsatt økonomisk og militær støtte til Ukraina gjennom en slags skremselstaktikk.

En russisk militær seier i den nåværende Ukrainakonflikten ville, har det blitt sagt, gi Putin «blod på tann» og få ham til å «fortsette sitt felttog vestover».

Under et besøk på flybasen Torzhok, i Tver-regionen nordvest for Moskva, ble den russiske presidenten oppmerksom på dette resonnementet og henviste til forskjellene mellom Russland og NATO. En utskrift av samtalen ble publisert av statlige russiske medier på torsdag.

– Påstanden om at vi vil angripe Europa etter Ukraina – det er rent tull og bare et forsøk på å skremme egen befolkning for å gjøre det lettere å presse dem, erklærte Putin og la til:

USAs «satellittstater» i Øst-Europa har egentlig ingenting å frykte fra oss. Snakken om et potensielt russisk angrep på Polen, Tsjekkia eller de baltiske statene er ikke annet enn propaganda fra regjeringer, som føler seg tvunget til å «myke opp» sine innbyggere – for å få dem til å akseptere et stadig tungere økonomisk åk på deres skuldre.

Den russiske presidenten påpekte videre at «NATO har ekspandert mot Russlands grenser, ikke omvendt», og la til at Russland «bare beskytter sitt folk på sine historiske territorier».

De har beveget seg helt frem til våre grenser … Krysser vi havet til USAs grenser? Nei, det er de som nærmer seg oss – og de har kommet veldig nær, sa Russlands president Vladimir Putin.

Avisen Politico svarer på Putins utspill med påminnelser om at:

  • I månedene før angrepet på Ukraina nektet Russland umiddelbart for å ha noen slike planer.
  • En av Russlands toppdiplomater lovet i desember i fjor at Finland ville være «de første til å lide» dersom det brøt ut krig med NATO.
  • Nestlederen i Sikkerhetsrådet og tidligere russisk statsminister og president Dmitrij Medvedev omtalte Latvia, Litauen og Estland som «våre baltiske provinser» og hevdet i et innlegg på sosiale medier i mai i fjor at Polen er «midlertidig okkupert».