Hjem Nyheter Putin: «Den økonomiske krigen mot Russland har feilet»

Putin: «Den økonomiske krigen mot Russland har feilet»

RUSSLAND Russlands president Vladimir Putin sa i en uttalelse på mandag at økonomiske sanksjoner fra Vesten ikke har fungert. Ifølge Putin stabiliserer den russiske økonomien seg, mens sanksjonene heller rammer Vesten.

Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru, (CC BY 4.0).

Under et møte med sin egen regjering på mandag kommenterte Russlands president Vladimir Putin sanksjonene mot landet, melder RT.

Flere hundre internasjonale selskaper har valgt å forlate Russland, eller helt avslutte sine forretningsforbindelser med landet. I vestlige medier er det skrevet at Russland lider hardt av sanksjonene og at disse vil føre til en økonomisk kollaps i landet.

Men ifølge Putin har vestlige sanksjoner, som han beskriver som en «økonomisk blitzkrig», feilet. Den russiske presidenten hevder at landets økonomi nå stabiliserer seg.

– Situasjonen stabiliserer seg, valutakursen for rubel har gått tilbake til samme nivåer som første halvdel av februar og opprettholdes av en sterk betalingsbalanse. Utenlandske penger har returnert til landets banksystem og antall bankinnskudd fra medborgere har økt. Når det gjelder forbrukermarkedet, har etterspørselen innen detaljhandelen normalisert seg, etter et kort rush med å kjøpe visse varer. Dagligvarekjedenes varelagre er i ferd med å komme seg, sier Putin.

Sanksjonene ble innført av USA, EU og flere individuelle vestlige land etter Russlands invasjon av Ukraina, som startet i slutten av februar. Sanksjonene som er pålagt er de strengeste som noen gang er pålagt et land, og formålet har vært å straffe Russland og tvinge landet til å avslutte krigen.

– Målet [med sanksjonene] var å raskt undergrave den finansielle og økonomiske situasjonen i landet vårt, fremprovosere panikk i markedet, utløse en kollaps av banksystemet og en storstilt mangel på varer i butikkene. Men denne politikken har mislykkes, den økonomiske blitzkrigen har strandet, mener Putin.

I tillegg påpeker Putin at sanksjonene har slått tilbake mot de vestlige landene som innførte dem, med økende inflasjon, priser, arbeidsledighet og devaluering av innbyggernes sparepenger som resultat.

Sanksjonene har imidlertid ikke vært helt uten effekt, innrømmer Putin, og det gjenstår fortsatt et arbeid for Russland å motvirke dem. Blant annet har de komplisert logistikken og muligheten for betaling for import og eksport. Der er planen om å begynne å ta betalt i rubel for russisk eksport, som gass, svært viktig ifølge Putin.

– Det er nødvendig å bidra med maksimal assistanse til entreprenører for å løse disse problemene, inkludert å fremskynde overgangen til utenlandske handelsbetalinger i rubler og i valutaer tilhørende land som er pålitelige forretningspartnere.