Hjem Nyheter Putin: – En fluktrute til Ukraina var forberedt for terroristene

Putin: – En fluktrute til Ukraina var forberedt for terroristene

RUSSLAND President Vladimir Putin antydet på lørdag ukrainsk involvering i fredagens terrorangrep i Moskva. Fire mistenkte ble lørdag pågrepet i nærheten av Ukraina.

Vladimir Putin.
Russlands president, Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru, (CC BY 4.0).

11 personer er pågrepet, mistenkt for medvirkning til fredagens terrorangrep i Moskva, der så langt 133 personer har mistet livet. Av disse ble fire arrestert i Bryansk-regionen, som grenser til Ukraina. Som Frihetskamp tidligere har rapportert, ble det funnet pass fra Tadsjikistan i fluktbilen.

Lørdag holdt Russlands president Vladimir Putin en tale til nasjonen, der han erklærte en nasjonal sørgedag. Han antydet også at de mistenkte terroristene har tilknytning til Ukraina:

– Alle de fire terroristene som utførte dette terrorangrepet, alle de som skjøt og drepte mennesker, er funnet og pågrepet. De forsøkte å gjemme seg og gjorde et fluktforsøk mot Ukraina der det ifølge foreløpig informasjon var utarbeidet en rømningsvei, et «vindu» for dem til å krysse grensen, sa presidenten.

Putin beskrev også terroristene som «kaldblodige drapsmenn» som «skjøt våre borgere og våre barn på nært hold».

– I likhet med nazistene som en gang utførte massakrer i de okkuperte områdene, bestemte de seg for å arrangere en henrettelse for å statuere et eksempel, sa Putin.

Putin oppfordret også alle innbyggere og russiske soldater til å «komme sammen i én formasjon» for å møte truslene mot Russland.

Ingenting kan rokke ved vår enhet og vilje, besluttsomhet og mot, styrken til det forente folket i Russland. Ingen vil være i stand til å plante giftige frø av angst, panikk og kaos i vårt multinasjonale samfunn.

Kiev: «Provokasjon fra russiske spesialstyrker»

Selv om uttalelsene fra Kiev har vært sparsomme, benekter de bestemt enhver involvering i fredagens angrep. President Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak har tidligere kommentert påstandene.

– La det være klart: Ukraina hadde absolutt ingenting med disse hendelsene å gjøre. Vi har en fullskala og brennende krig mot Russlands regulære hær og med den russiske føderasjonen. Og uansett alt annet vil alt avgjøres på slagmarken, sa han.

Andrii Yusov, talsmann for Ukrainas militære sikkerhetstjeneste GUR, har beskrevet angrepet i en uttalelse som «en bevisst provokasjon fra russiske spesialstyrker». Jusov trekker paralleller til terrorangrepene i Russland tidlig på 2000-tallet, som enkelte har anklaget russiske FSB for å stå bak for å styrke opinionen bak krigen mot tsjetsjenske separatister.

– Den aldrende diktatoren Putin begynner å gjenta seg selv. Han begynte sin politiske karriere med slike forbrytelser og vil nå også avslutte den på samme måte, hevdet Jusov.