Hjem Nyheter Putin: «Radikale islamister utførte terrorangrepet»

Putin: «Radikale islamister utførte terrorangrepet»

RUSSLAND Mandag hevdet Russlands president Vladimir Putin at det var radikale islamister som utførte forrige ukes terrorangrep i Moskva. Russerne har imidlertid ikke droppet sine mistanker om Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: en.kremlin.ru

Forrige fredags terrorangrep i Moskva drepte mer enn 130 mennesker og skadet et stort antall uskyldige mennesker. Etter angrepet klarte russiske sikkerhetstjenester å arrestere elleve personer, inkludert fire antatte skyttere, under brutale omstendigheter mens de forsøkte å flykte mot den ukrainske grensen.

De fire antatte skytterne har uttalt seg i avhør og er varetektsfengslet av en domstol i Moskva. Alle er borgere av muslimske Tadsjikistan, og vestlige ledere har tidligere pekt på IS som ansvarlig for angrepet, noe også Russlands president Vladimir Putin bekreftet mandag.

– Dette angrepet ble utført av radikale islamister, sa Putin under en videosamtale med politisjefer på mandag.

En gruppe kalt «Den islamske staten – Khorasan» (ISIS-K) basert i Afghanistan tok raskt på seg ansvaret for angrepet og har publisert en video som viser deler av angrepet. Til tross for dette er ikke den russiske presidenten like rask som Vesten til å frikjenne Ukraina som en mulig oppdragsgiver, skriver RT.

– Vi vet hvem som utførte angrepet. Vi vil vite hvem som beordret det, sa Putin til politisjefene.

Hvem ventet på dem der [ved den ukrainske grensen]?» Det er klart at de som støtter Kiev-regimet ikke ønsker å være medskyldige og sponsorer av terrorisme. Men mange spørsmål gjenstår, fortsatte han.

I en tale til nasjonen på lørdag beskrev Putin hvordan de nå arresterte tadsjikene «forsøkte å gjemme seg og gjorde et fluktforsøk mot Ukraina». Presidenten antydet også at noen inne i Ukraina prøvde å hjelpe terroristene å flykte ved å si at «en rømningsvei var forberedt, et vindu for dem å krysse grensen».

«Nazister nøler aldri med å bruke umenneskelige metoder»

Russland har også trukket paralleller til en hendelse i den ukrainske byen Odessa under urolighetene i 2014, der ukrainske nasjonalister brente en gruppe prorussiske regimekritikere inne i en fagforeningsbygning. Totalt 48 personer omkom i brannen.

– Angrepet bærer ikke preg av IS. Å brenne mennesker inne i en bygning er typisk for europeiske nazister, har politisk kommentator Mikhail Leontyev sagt, ifølge New York Times.

I samtalen med politisjefene berørte Putin den samme teorien og trakk også paralleller til «nazister» og konflikten i Ukraina som har pågått siden 2014.

– Denne grusomheten kan vise seg å være bare ett ledd i en kjede av forsøk fra de som har kjempet mot landet vårt siden 2014 ved å bruke det nynazistiske regimet i Kiev som sin hånd, sa Putin, og fortsatte:

– Og nazister nøler som kjent aldri med å bruke de skitneste og mest inhumane metoder for å nå sine mål.