Hjem Nyheter Putin tatt i ed som president – under boikott og atomøvelser

Putin tatt i ed som president – under boikott og atomøvelser

RUSSLAND Tirsdag ble Vladimir Putin nok en gang tatt i ed som Russlands president under en seremoni i det store Kreml-palasset. Arrangementet ble boikottet av vestlige ledere som mener at Putin er en diktator.

Russlands president Vladimir Putin.
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Den sittende presidenten Vladimir Putin vant en overveldende seier i årets russiske presidentvalg, og takket være «justeringer» i grunnloven ble han tirsdag tatt i ed for sin femte periode.

Putin avla eden under en seremoni i Kreml-palasset med hånden på den russiske grunnloven, som ble oppdatert etter at landet annekterte fire ukrainske regioner i Russland.

I motsetning til de tidligere gangene Putin sverget sin presidented, glimret representanter fra Vesten med sitt fravær. Til tross for at invitasjoner ble sendt ut, var det ifølge RT bare Frankrike, Ungarn og Slovakia som hadde representanter på plass. Resten av landene har boikottet seremonien med den begrunnelse at de ikke anerkjenner legitimiteten til det siste presidentvalget og at de anser Putin for å være en diktator.

Europaparlamentet har til og med vedtatt en resolusjon som sier at unionen benekter legitimiteten til Putins presidentskap.

Seremonien fant sted mens Russlands taktiske atomstyrker holder øvelser som svar på diskusjoner i Vesten om å sende tropper til Ukraina. Under talen valgte imidlertid Putin å strekke ut en hånd til fienden.

– Vi avviser ikke dialog med nasjoner i Vesten. Men ballen er på deres banehalvdel.

– En samtale, inkludert om spørsmål om sikkerhet og strategisk stabilitet, er mulig. Men ikke fra en styrkeposisjon, uten arroganse, selvtilfredshet og følelse av personlig eksklusivitet, men bare på like vilkår, med respekt for hverandres interesser, sa Putin.

Putins mandatperiode strekker seg til 2030, da et nytt presidentvalg skal holdes i henhold til grunnloven.