Hjem Nyheter Putin: – Vi har ikke planer om å okkupere Kharkiv

Putin: – Vi har ikke planer om å okkupere Kharkiv

UKRAINAKONFLIKTEN Hensikten med offensiven mot Kharkiv er ikke å okkupere storbyen med samme navn, forteller Russlands president Vladimir Putin. I stedet har operasjonen som formål å sette en stopper for angrep på russiske grensebyer.

Vladimir Putin.
Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru, (CC BY 4.0).

I forrige uke innledet Russland en offensiv mot Kharkiv-regionen nordøst i Ukraina. Ifølge rapporter har russiske styrker erobret et stort antall bosetninger, mens ukrainerne har blitt tvunget til å trekke seg tilbake til mer forsvarbare linjer.

Eksperter har imidlertid stilt spørsmål ved om Russland har nok tropper i Kharkiv og omegn til å kunne ta regionhovedstaden med samme navn, som har halvannen million innbyggere. Men fredag hevdet Russlands president Vladimir Putin at dette ikke er hensikten med offensiven. Presidenten erklærte også at operasjonen «går etter planen» da han fredag snakket med journalister i forbindelse med statsbesøket i Kina.

Ifølge Putin er det Ukraina som har fremprovosert offensiven fordi de «dessverre fortsetter å bombe boligområder i grenseområdene, inkludert Belgorod». Putin sikter til de mange artilleri- og droneangrepene mot blant annet Belgorod og ukrainernes og Kiev-lojale militsers invasjon av de russiske grenseområdene.

– Sivile dør der ute. Alt er krystallklart. De skyter direkte mot sentrum av byen, sa Putin om artilleriangrepene mot Belgorod.

Som Moskva tidligere har antydet, er planen å opprette en «buffersone» – eller en «cordon sanitaire» som Putin kaller det – mellom russiske regioner som Belgorod og Kursk, samt ukrainske forsvarslinjer i Kharkiv. Dermed er håpet at ukrainske tropper ikke vil være i stand til å nå russiske bosetninger med artilleri like lett.

– Det er dette vi gjør. Når det gjelder [å ta byen] Kharkiv, er det for øyeblikket ingen slike planer, forklarte Putin til journalister.