Hjem Nyheter Putins svar på sanksjoner: «Dere får kjøpe vår gass med rubler»

Putins svar på sanksjoner: «Dere får kjøpe vår gass med rubler»

UTENRIKS Land som er fiendtlig innstilt til Russland må heretter kjøpe russisk naturgass i rubler. Putin har gitt denne beskjeden som svar på de harde sanksjonene som Russland har vært utsatt for siden krigen i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru, (CC BY 4.0).

Foreløpig er europeiske land uenige om de skal sanksjonere den russiske gassindustrien, ettersom de fortsatt er avhengige av russisk naturgass for blant annet oppvarming.

Dette har Russlands president Vladimir Putin bemerket og han kunngjør nå at land som er fiendtlig innstilt til Russland, og som fortsatt ønsker å ta del i den russiske gassen, først må kjøpe rubler fordi Russland kun har til hensikt å akseptere egen valuta som betalingsmiddel fra disse land.

– Russland vil selvsagt fortsette å forsyne land med naturgass i de volumer og til de priser som tidligere er fastsatt i kontrakter. Endringen påvirker kun betalingsvalutaen, som vil endres til rubler, sa Putin under et TV-sendt møte med sine ministre.

Europeiske politikere og energiselskaper gir nå uttrykk for at det ikke er «tillatt» å endre betalingsvaluta og at dette kan være et kontraktsbrudd.

Men Putin har gitt sin egen sentralbank og regjering en uke på å finne en løsning for europeiske kunder slik at de kan veksle inn til rubler før de betaler for gassen.