Hjem Nyheter Putins krav for fred i Ukraina

Putins krav for fred i Ukraina

UKRAINAKONFLIKTEN I morgen starter fredskonferansen om Ukraina i Sveits. Russland har ikke mottatt noen invitasjon, men Putin har nå opplyst hvilke krav de har for fred.

Russlands president Vladimir Putin. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0).

Denne helgen arrangeres en såkalt fredskonferanse i Sveits, om konflikten i Ukraina. Som Frihetskamp tidligere har rapportert, er Russland ikke engang velkommen på konferansen, samtidig som Kina og USAs president Joe Biden ikke vil delta.

Forhandlingene er basert på et «tipunktsprogram for fred» som Ukrainas jødiske president Volodymyr Zelenskyj selv har utviklet. Disse inkluderer blant annet at russiske styrker må forlate ukrainsk territorium, at Moskva må betale omfattende erstatningsbeløp til Ukraina og stille sine politikere innfor internasjonale domstoler. Et utkast før fredskonferansen viser imidlertid at de kun vil behandle de delene av Zelenskyjs program som omhandler sikkerhet rundt atomkraftverk, mathandel og utveksling av krigsfanger.

Til Zelenskyjs store irritasjon inneholder dokumentet også et brev om at Russland må delta i fortsatte fredssamtaler.

Russlands president Vladimir Putin holdt på fredag et møte med det russiske utenriksdepartementet, der han også opplyste hva Moskva krever for fred.

Ifølge RT sier Putin at russiske styrker vil bli beordret våpenhvile så snart ukrainske styrker trekker seg ut av de fire annekterte regionene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhzhia.

Så fort Kiev kunngjør at de er klar for en slik beslutning og innleder en reell tilbaketrekking av tropper, og attpåtil formelt erklærer at de har forlatt sine planer om å bli med i NATO, vil vår side umiddelbart bli beordret til en våpenhvile og starte forhandlinger, sa Putin.

Ifølge Putin var Russland i prinsippet klar til å la Kiev beholde suvereniteten over Kherson- og Zaporozhye-regionene – nå deler av Russland – på betingelse av at de garanterte sikkerheten til en landforbindelse til Krim-halvøya. Senere uttrykte imidlertid innbyggerne i disse to regionene ønsket om å slutte seg til Russland, noe som ble realisert gjennom folkeavstemninger høsten 2022, rapporterer RT.

Ifølge Putin er ballen nå i Vestens hender. Hvis Vesten og Ukraina fortsetter å avvise de russiske kravene, vil de være «politisk og moralsk ansvarlige for fortsatt blodsutgytelse». Dessuten, jo lenger krigen varer, desto strengere vil de russiske kravene bli.

– Det er åpenbart at virkeligheten på bakken, i frontlinjen, ikke vil endre seg til fordel for Kiev-regimet, og da vil betingelsene for å starte forhandlinger også være annerledes, sa Putin.

Zelenskyj har imidlertid vært klar på at det ikke vil innledes noen samtaler med Russland før de får en ny president og russiske tropper forlater de annekterte regionene og Krim.