Hjem Nyheter Norden «Raseblanding ødelegger de virkelige rasene» – hard debatt om hundeavl

«Raseblanding ødelegger de virkelige rasene» – hard debatt om hundeavl

4

RASESPØRSMÅLET SVTs debattprogram «Mötet» sender et avsnitt om hundeavl, hvor to hundeoppdrettere debatterer raseblanding i hundeverdenen.

Den omstridte blandingsrasen «labradoodle». Foto: CC public domain.

Hundeoppdretterne Marianne Blomqvist og Cajsa Stålhammar møter hverandre i SVTs debattprogram «Mötet» for å diskutere raseblanding. Raseblanding i hundeverdenen, for å være mer spesifikk.

De siste årene har en del blandingsraser blitt stadig mer populære, eksempelvis labradoodle og cockerpoo. Debatten mellom hundeoppdretterne er livlig, og mange mener at raseblandingen er et urovekkende fenomen.

Marianne Blomqvist har avlet raserene hunder i over 65 år og mener at trenden er skadelig og risikerer å ødelegge de renrasede hundene. Dessuten er risikoen høyere blant blandingsraser for å rammes av arvelige sykdommer, sier hun.

– Jo men om vi blander ut alle rasene som finnes ikke egenskapene igjen. Man får en pytt-i-panne og det blir hverken det ene eller det andre, sier Blomqvist i programmet.

Stålhammar på den andre siden – som avler labradoodles – hevder at raseblandingen ikke påvirker foreeldrerasene overhode. Hun mener også at den genetiske variasjonen hos blandingsrasene er deres styrke.

– Sverige er et progressivt land. Vi kunne ha tatt teten internasjonalt og vise til holdbar avl, sier Stålhammar i debattprogrammet.

– Blandingsraser er ikke løsningen på det, svarer Blomqvist.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Det er ikke uten grunn at blandingsraser av hunder kalles bastarder, eller på engelsk mongrels. Det er ikke positivt ladede betegnelser, snarere uttrykk for at inkompatible egenskaper har blitt blandet, med uheldige og ofte skadelige følger. Så kan vi spørre; gjelder ikke det samme for mennesker? At hybrider eller blandingsprodukter KAN ha gunstige fysiske egenskaper, som feks avkom av negre og hvite, eller hvite og asiater, men ofte lider av renrasesvekkelse, økt mottagelighet for genetisk betingede sykdommer, og psykologisk identitetsforvirring.

Kim Larsen
Kim Larsen
1 år siden

Vi er alle dyr. Vi kommer alle fra naturen. Så det og være imot blanding av hunderaser etc er helt innafor.

Men når man snakker om mennesker nei då er det ikke politisk korrekt til tross for at mennesker også kommer i ulike raser.

Tom Hauge
Tom Hauge
1 år siden

Når det kommer til hunder og mange andre domestikerte dyr så er ikke det å blande raser alltid negativt. Dette ettersom de aller fleste hunde raser ikke er utviklet på naturlig måte gjennom naturlig utvalg men avlet fram utifra hvilke spesifikke ferdigheter mennesker ønsker de skal ha. Og på denne måten er det mange innavlede helse problemer blandt «ren rasede» hunder idag. Man burde selvsagt ikke blande hunde raser som er totalt forskjellige heller. Men det blir helt feil å sammenligne hunder raser «som på mange måter virkelig er en sosial konstruksjon » med naturlige raser som er sprunget ut… Les mer »

Tom Hauge
Tom Hauge
1 år siden