Hjem Nyheter Norden Raseblanding, personangrep og løgner

Raseblanding, personangrep og løgner

ANMELDELSE Her følger en omtale av forræderen Henrik Holappas nye bok om sin tid i den nasjonalistiske bevegelsen.

Holappa-bok

Det venstreekstreme bokforlaget Into Kustannus publiserte mandag denne uken forræderen Henrik Holappas bok «Jeg grunnla en nynazistisk organisasjon».

Boken inneholder i stor grad fornærmelser og personangrep mot tidligere og nåværende aktivister i Motstandsbevegelsen som Holappa har kranglet med angående organisasjonens utvikling. Til tross for at Holappa allerede fra begynnelsen av hevder at han har gjennomgått en «gjenfødelse» og forlatt «hatet» (nasjonalsosialismen), er det tydelig når man leser boken at han fortsatt er opphengt i fortiden og den dag i dag irriterer seg over snart ti år gamle hendelser.

Holappa forteller i sine «memoarer» at han følte seg veldig «utenfor» i den nasjonalistiske bevegelsen, og påstår at han også har hørt andre baksnakke ham. Han anklager dessuten sine tidligere kamerater for oppdiktede lovbrudd, og påpeker i samme slengen at han ikke har noen bevis for sine påstander. Dette hevder han selv avhenger av at han ble holdt utenfor, og kun av ren tilfeldighet fikk greie på de påståtte lovbruddene. (Det kan naturligvis være slik at Holappas forlag har beordret ham å legge inn disse detaljene av politiske årsaker.)

Bokens «helt» renvasker samtidig sin egen fortid, og påstår at han var mer som en tilskuer, og aldri hadde noe som helst å gjøre med de oppsiktsvekkende hendelser som han tilskriver Motstandsbevegelsen.

Bokens allmenne troverdighet, får leseren selv bedømme. Tillegges bør dog at Holappa i boken forteller om sine merkelige kjærlighetsforhold til en somalisk og en kinesisk kvinne, og om sine funderinger på å konvertere til islam. Holappa hevder også at han nå er bosatt i Kina med sin kinesiske kone.

Før han flyttet til Kina skal han ha havnet i økonomiske problemer på grunn av sitt bokforlag Fenrir Förlag. Han skal ha hatt gjeld til flere, blant annet nasjonalister som bistod ham økonomisk til å starte forlagsvirksomheten. Gjelden har han nå altså flyktet fra – til Kina.

Det gjennomgående temaet i boken er, akkurat som i intervjuene med Yle, personangrep og anklager mot de som Holappa under sin aktive tid i organisasjonen havnet i konflikt med. Han forsøker å skape så mye problemer som mulig for disse personene gjennom å tillegge de påståtte utsagn og handlinger han selv har diktet opp. Løgner om ulike privatpersoner som Into Kustannus nå sprer som sannheter.

Bokens opplegg har man sett tusenvis av ganger før. En i utgangspunktet snill og anstendig person tiltrekkes «nazistbevegelsen», og sjokkert over det han der opplever flykter han fra sin fortid gjennom å innlede et forhold med en person av en annen rase. Denne finske litteraturens egne «American History X» kommer garantert til å bli obligatorisk lesning på ungdomsskolen for ungdommer som trekker feil politiske konklusjoner av de kriminalitetsbølger som kommer i kjølvannet av masseinnvandringen.

Holappa påstår nå at han har forlatt «hatet», men i slutten av boken siterer han den sørafrikanske terroristlederen Nelson Mandela, som var lederen for den svarte geriljaorganisasjonen Umkhonto we Sizwes mordkampanje mot hvite. Hvilket strålende forbilde for en som hevder å selv kjempe mot «hatet»!

Les også:
Artikkelserie om Motstandsbevegelsen i Finland