Hjem Artikler Historie Raseopptøyene i Cronulla

Raseopptøyene i Cronulla

HISTORIE Etter at lokale innbyggere ble angrepet og trakassert av arabere, samlet tusenvis av mennesker seg på stranden i Cronulla i Sørvest-Australia for å slå tilbake.

Bilde fra opptøyene. Foto: Cronulla riots, CC BY 2.0 Deed, via Wikimedia Commons

I løpet av 2005 hadde spenningene mellom hvite og ikke-hvite grupper i Cronulla økt. Blant annet hadde en rekke kvinner blitt seksuelt trakassert av unge libanesere som kalte ofrene deres for «Aussie-sluts». Ungdommer ble frastjålet mobiltelefoner og narkotikaselgere solgte giften sin på gatehjørner – hendelser som er vanlig i de fleste byer i den vestlige verden.

I begynnelsen av desember samme år skjedde det en hendelse som fikk begeret til å renne over for de hvite i Cronulla. En gruppe arabere hadde angrepet og brutalt misshandlet et par hvite badevakter på stranden.

De neste dagene forsøkte begge gruppene å samle så mange mennesker som mulig. Via masseutsendelse av tekstmeldinger forsøkte de hvite Cronulla-innbyggerne å samle folk, for å vise innvandrerne hvem sitt land det var. Politiet har opplyst at nærmere 300 000 tekstmeldinger ble sendt i forkant av den kommende helgen.

Meldinger sendt for å samle de hvite på stranden i Cronulla:

»This Sunday every Fucking Aussie in the shire, get down to North Cronulla to help support Leb and wog bashing day…Bring your mates down and let’s show them this is our beach and they’re never welcome back.»

»Just a reminder that Cronulla’s 1st wog bashing day is still on this Sunday. Chinks bashing day is on the 27th and the Jews are booked for early January.»

»Every fucking aussie.Go to Cronulla Beach Sunday for some Leb and wog bashing Aussie Pride ok.»

Meldinger sendt av arabere:

»All leb / wog brothers. Sunday midday. Must be at North Cronulla Park. These skippy aussies want war. Bring ur guns and knives and lets show them how we do it.»

»All Arabs unite as one, we will never back down, the Aussies will feel the full force of the Arabs. Destroy everything, gather at Cronulla December 18 at midday – spread the word. Together exterminate the enemy at Cronulla. Send this to every lion of Lebanon.»

Om morgenen 11. desember hadde rundt 5 000 hvite australiere samlet seg rundt stranden i Cronulla. Det var ingen arabere å se, så morgenen ble til en fest med grilling og en del alkohol. De sang nasjonalsangen og ropte patriotiske slagord. I tillegg også noen negative utsagn rettet mot arabere.

Da folkemengden så folk med arabisk utseende, ble de jaget fra stedet og i mange tilfeller ordentlig misshandlet. Politiet hadde store problemer med å komme seg inn i området for å håndtere slåsskampene; i flere tilfeller ble også politiet jaget fra stedet. I løpet av dagen ble 26 personer skadet.

I løpet av kvelden samlet rundt hundre arabere seg i et nærliggende lokalsamfunn for å kjøre ned til stranden og «hevne seg» på de hvite. De bevæpnet seg med balltre, kniver, jernrør og skytevåpen, og kjørte i campingvogn mot Cronulla. Politiet ble beordret til ikke å gripe inn mot de væpnede araberne, men kun å overvåke og registrere hendelsene.

Den arabiske konvoien overfalt tilfeldig utvalgte hvite på veien. En rekke personer ble utsatt for drapsforsøk da mobben stakk dem med kniver. Andre ble misshandlet med jernrør og balltre. Kvinner så vel som menn ble utsatt for grov vold, og ble i ett tilfelle truet med voldtekt. Over 100 biler ble utsatt for hærverk av varierende grad, en rekke av dem ble påtent.

I de påfølgende dagene brøt det ut mindre uroligheter i Cronulla og i nærliggende lokalsamfunn, de fleste utført av ikke-hvite bråkmakere. Politiet satte også inn store ressurser og nesten 500 politifolk blokkerte innfartene til Cronulla.

I ettertid av hendelsene kom det hele til å handle mest om den forferdelige rasismen til de grusomme australierne. Politisk korrekte krefter arrangerte en rekke demonstrasjoner mot rasisme flere steder i landet.