Hjem Nyheter Norge Reagerer på mørke KI-samer

Reagerer på mørke KI-samer

KUNSTIG INTELLIGENS Mørkhudede KI-samer har skapt reaksjoner blant den samiske befolkningen, og NRK omfavner den samiske nasjonalismen i en egen nyhetsartikkel.

Illustrasjonsfoto. Foto: D.B. Marsh, LAC, Public domain, via Wikimedia Commons.

At KI-tjenesten Midjourney genererer bilder av mørke samer med et asiatisk utseende har skapt reaksjoner blant samer i Norge, som nå vil ha en debatt i Sametinget om opphavsrett rundt dokumentasjon på samiske uttrykk og samiske språk i forbindelse med KI. Etter hvert skal saken behandles av Sametingets plenum, forteller Runar Sammol Myrnes Balto, sametingsråd med ansvar for teknologi og digitalisering.

– Jeg synes det er trist at det er sånn. Det er jo ikke bra på noen som helst måte. Det viser at KI ikke treffer på hva samisk kultur er i det hele tatt, forteller Balto til NRK og fortsetter:

– Det er jo synd om all jobben vi gjør med å få frem et korrekt bilde av vår historie er forgjeves hvis KI fremstiller en helt stereotyp og feil versjon.

Lars Ailo Bongo, som i januar startet opp Sami AI Lab ved den Samiske høgskolen Sámi allaskuvla, forteller at bildene som er generert av KI-tjenesten Midjourney «minner mer om inuitter i både utseende og klesstil», og får støtte av KI-professor Jill Walker Rettberg ved Universitetet i Bergen (UiB). 

– Hvis du bruker KI for å finne kreftsvulster eller analysere DNA så er nøyaktighet viktig, og de som programmerer KI snakker ofte om hvordan de skal få KI-en til å bli så nøyaktig som mulig, forteller hun og fortsetter:

– Det blir et problem når du bruker KI på kultur og på mennesker, fordi treningsdataene aldri kan tilsvare virkeligheten. Midjourney sine bilder av samer er jo helt nøyaktige ut fra treningsdataene. Men de er helt feil i forhold til virkeligheten, sier Rettberg.

Samtidig ignoreres utviskingen av hvite europeiske utrykk, kultur og historie

Såkalt svartvasking, der hvite historiske skikkelser og guder blir erstattet med afrikanere eller andre mørkhudede folkeslag, forekommer i for eksempel mange filmer.

I jødiske Hollywood-filmer blir ofte europeiske helter skildret av afrikanere eller andre rasefremmede på filmlerretet. Tidligere har afrikanere opptrådt som den nordiske guden Heimdal, den romerske keiseren Julius Ceasar, og den finske nasjonalhelten Gustav Mannerheim, for å nevne noen.

I disse dager går det også rykter om at Disney vil svartvaske den populære karakteren «Jack Sparrow» i den kommende Pirates of the Caribbean-filmen.

Svarte skuespillere som har erstattet hvite roller. Foto: Twitter.

Den nyeste versjonen av Googles Gemini artificial intelligence genererer bilder av svarte, indianere og asiatiske folkeslag når den blir bedt om det – men nekter å gjøre det samme når det kommer til hvite europeiske folkeslag.

KI-genererte bilder av vikinger viser alt annet enn vikinger med et nordisk utseende.

«Svartvaskingen» av hvit historie finner man også i den politisk motiverte forskningen der det feilaktig hevdes at våre forfedre skulle være mørkhudede. I 2019 gikk også den svenske rikskringkasteren SVT ut og praktisk talt hevdet at Sveriges befolkning for over 10 000 år siden bestod av somaliere med blå øyne.

Andre eksempler er flyselskapet SAS som i 2020 produserte en anti-skandinavisk reklamefilm som hevdet at skandinavere ikke har noen unik eller original kultur, men bare har «lånt» av andre folk og kulturer. I videoen kan man høre en afrikaner uttale «we’re no better than our Viking ancestors».

Hvorvidt NRK også vil forsvare hvite europeiske utrykk, kultur og historie i fremtiden, gjenstår å se.