Hjem Nyheter Norden Redd klimaet – spis insekter eller bli kannibal

Redd klimaet – spis insekter eller bli kannibal

SVERIGE Nå presses svenskene til å endre sine matvaner «for klimaets skyld». De oppfordres til å spise insekter eller å bli kannibaler.

Bli kannibal og «redd klimaet». Skjermbilde: Youtube.

Mat som bruker insekter som råvare, for eksempel insektspølse, kan bli solgt i svenske butikker fra og med neste år.

Akkurat nå eksperimenteres det med matretter som er laget av melbiller og sirisser i et forskningsprosjekt på høyskolen i Kristianstad. Målet for prosjektet er å overbevise svenskene om at det er på tide å begynne å spise insekter.

Grunnen til at svenskene skal påvirkes til å spise insekter i stedet for kjøtt er «klimaspørsmålet». Insektdyrking skal ha «mindre miljøpåvirkning» sammenliknet med tradisjonell kjøttproduksjon.

Det er ikke lovlig å selge insekter som mat i Sverige, men det kan bli endret fra og med neste år. EUs matorgan EFSA holder på å se over et antall søknader, og hvis de godkjennes så kommer insekter til å kunne selges som mat.

– Vi ser at det med stor sannsynlighet kommer til å godkjennes neste år og forbereder bransjen for det, mener Nils Österström, styreleder for organisasjonen Insektsföretagen.

For noen dager siden ble et kontroversielt forslag om nye matvaner presentert til svenskene i TV4, hvor oppførselsviteren Magnus Söderlund i et innslag om messen «Gastro summit – om fremtidens mat» la frem ideen om å spise menneskekjøtt.

Ifølge Söderlund skal kannibalisme være et alternativ for å «redde klimaet».

Les også:
WHO: «Klimaendringer kan føre til psykiske lidelser»
FN varsler om 250 millioner «klimaflyktninger»
Finsk studie: Ingen bevis for menneskeskapte klimaendringer