Hjem Nasjonal kamp Redesjef Pär Sjögren om seminaret i Finland

Redesjef Pär Sjögren om seminaret i Finland

 MOTSTANDSBEVEGELSEN  En av Den Svenske Motstandsbevegelsens representanter på seminaret «Fight against», arrangert av Den Finske Motstandsbevegelsen, var avdelingssjef Pär Sjögren fra Borlänge. I følgende intervju forteller Pär om sine opplevelser hos våre finske organisasjonskamerater.

finlandseminar

Hvordan opplevde du Den Finske Motstandsbevegelses seminar?

Da jeg har tidligere vært på arrangement hos våre finske kamerater, så visste jeg at de var flinke til å arrangere. Hva man kan si om dette seminaret, er at det var proft fra start til slutt. Fra vi gikk av båten til vi dro hjem igjen. Det var spesielt interessant å høre på både Casapound og tyske frie grupper om hvordan de arbeidet i sine respektive land. Spesielt da jeg tidligere kun har lest om disse på internett, noe som gjorde det vanskelig å få et klart bilde av hvordan de arbeiderer og opererer.

Kunne du som aktiv i Den Svenske Motstandsbevegelsen kjenne deg igjen fra våre egne arrangement, som for eksempel Aktivistdagene? Eller var det et tydelig «finsk» preg over seminaret?

Fremfor alt var det måten hele seminaret var arrangert på. Da jeg har vært på mange «nasjonalistiske» tilstelninger gjennom årene (så jeg har en del å sammenligne med) så finnes det ingen organisasjon som eller parti som arrangerer det like bra som vi i Motstandsbevegelsen. Man skal da ha i bakhodet at Den Finske Motstandsbevegelsen har kun eksistert i noen få år, så at de arrangerte et så bra seminar skal de ha skryt for. Dog synes jeg ikke det var noe spesielt «finsk» preg over det, det var mer på det personlige og folkelige nivået jeg merket forskjeller mellom oss.

På hvilken måte merket du disse forskjellene?

Det var et vanskelig spørsmål. Det var vel mer en følelse jeg fikk da vi vandret rundt i Helsinki og pratet med finnene, eller for eksempel når vi var inne i en butikk for å handle. Det er ting man merker instinktivt, at det er visse forskjeller – kulturelle eller «folkelige». Det er absolutt ikke noe negativt med dette, men mer en betraktning fra min personlige synsvinkel fra min reise til Finland.

Hva fikk du personlig ut av seminaret? Var det noe du lærte som du kunne ta med deg hjem til Sverige og anvende i din rolle som avdelingssjef, eller som på noen annen måte kan brukes i organisasjonens arbeide?

Det er alltid artig å treffe våre finske kamerater. Jeg gleder meg over å se at de hele tiden avanserer, for eksempel deres nye blad, flyveblader osv. Alt gjennomsyres av en seriøsitet, akkurat som det skal være. Det er en av tingene jeg tar med meg hjem fra min reise til Finland. Man kan ikke bedrive noen form for hobbyvirksomhet og tro at vi kommer noen sted. Og om jeg a tidligere så var det fint å treffe Casapound og personer fra en av Tysklands mange frie grupper. Spesielt Casapound som jeg nå har fått et litt annet bilde av, enn det jeg dannet meg gjennom å lese om de på internett. Selv om vi ikke er helt enige ideologisk så skal man gi dem det at de faktisk jobber godt i Italia. Ikke minst med tanke på at det er et annet politisk klima og folk der nede. Da de fortalte hvordan Casapound er oppbygd og hvordan de arbeidet, fikk jeg helt enkelt mer respekt for deres virksomhet.

Om jeg nå skal sammenfatte reisen til Finland og seminaret så blir det med et overveldende godt inntrykk. Våre finske kamerater går stadig fremover og det gleder meg. Til sammen utgjør vi helt klart den beste organisasjonen i Norden.