Hjem Nyheter Ocean Viking med migranter til Norge

Ocean Viking med migranter til Norge

FREMMEDINVASJONEN Ocean Viking driftet av den jødiske NGO-organisasjonen SOS Méditerranée får etter oppmaning av Frankrike tillatelse til å tømme en del av lasten med migranter til Norge.

Menneskesmuglingsskipet «Ocean Viking». Foto: Daniel Leite Lacerda, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Den jødiske NGO-organisasjonen SOS Méditerranée som finansieres blant annet av Sentralvelferdsrådet for jøder i Tyskland (ZWST) og som fører skipet Ocean Viking, har fått avslag fra å frakte migranter til Europa i både Italia, Kypros, Malta og Hellas. Det omstridte skipet og organisasjonen er ett av mange andre skip og organisasjoner som plukker opp migranter i Middelhavet og skiper de kontinuerlig inn i europeiske land offisielt som en humanitær misjon, men som ofte beskyldes for å drive med de facto menneskesmugling i samarbeid med kriminelle nettverk.

Sist fredag fikk derimot det norsk-eide Ocean Viking legge til havn i Frankrike med en tettpakket last på hele 234 migranter. I tre uker har skipet forsøkt å finne en havn der migrantene kan settes i land.

Av de 234 migrantene har utenriksminister Anniken Huitfeldt på vegne av Norge og etter en oppmaning av Frankrike om å inngå i en «migrant-dugnad» gitt grønt lys for å ta imot omkring 20 av migrantene. Dette tross at statsadvokat Vad Petersson påpeker ifølge TV 2 at ansvaret i henhold til havretten er hos landet hvor de «nødlidende har blitt reddet» og ikke landet som skipet som plukker opp folk i «havsnød» har sitt eierskap hos. I samme vending undertreker statsadvokaten den «ekstraordinære humanitære situasjonen» uten videre forklaring som grunnlag til at Norge skal gå med på å ta imot en del av skipslasten med migrantene.

Tilbake i juni i år undertegnet regjeringen en avtale om å åpne opp for asylsøkende migranter for å «avlaste» søreuropeiske land.

Mens Norge fortsetter med sin migrant-vennlige politikk har Italia på sin side flagget med en strammere innvandringspolitikk, etter det nylige valget der Giorgia Meloni ble statsminister:

– Vi har snakket om flyktningstrømmen. Hvordan Italia har endret holdning. Regjeringen ønsker å stenge de ytre grensene. Det er et svært viktig tema, men også vanskelig. Jeg opplevde at folk var åpne for å høre på dette.