Hjem Nyheter Norge Regjeringen fremmer lov som er en politistat verdig

Regjeringen fremmer lov som er en politistat verdig

0

STOREBROR: Regjeringen ønsker at politiet fritt skal kunne overvåke og blokkere mobilaktiviteten til mennesker som deltar i fredelige demonstrasjoner.

DDR-460x249_ny

Frykter regjeringen sin egen befolkning? Spørsmålet synes betimelig på bakgrunn av et lovforslag Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet nylig har sendt ut på høring. Departementene ønsker å gi politiet større makt over mobilnettet. Nærmere bestemt ønsker de at politiet skal få tillatelse til å blokkere mobil- og radiosignaler så vel som overvåke borgere gjennom å sette opp falske basestasjoner for mobiltelefoner.

Det mest urovekkende ved forslaget er likevel at politiet skal kunne gjøre dette uten godkjenning fra en domstol først – som er dagens hovedregel. Forslaget går ut på at politimestere, og ved behov operasjonsledere, selv skal kunne avgjøre hvorvidt overvåkning eller blokkering av signaler skal iverksettes. Som om ikke det er nok, behøver politiet ikke engang å ha konkrete mistenkte for å gjøre dette.

Anders Anundsen (bildet) og kollega Ketil Solvik Olsen, begge statsråder for Fremskrittspartiet, går i bresjen for innskrenkning av demokratiske prinsipper.
Anders Anundsen (bildet) og kollega Ketil Solvik Olsen, begge statsråder for Fremskrittspartiet, går i bresjen for innskrenkning av demokratiske prinsipper.

Regjeringen foreslår at politiet skal kunne bruke de nye fullmaktene blant annet ved ansamlinger av mennesker som kan ende med vold, når det er nødvendig for å beskytte liv og helse og for å forebygge og stanse alvorlige ordensforstyrrelser. Med andre ord må enhver deltager i en fredelig demonstrasjon regne med å kunne bli overvåket og få mobiltrafikken sin blokkert.

Flere kritiserer regjeringens forslag kraftig, deriblant direktør for nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse: – Forslaget fra Justisdepartementet er jo nettopp den typen lovverk politistater har.

Kilde:
Vi gi politiet makt over mobilnettet

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg